Arbuz ma same zalety
Arbuzowe wspomaganie
Nie dość, że jest smaczny to jeszcze zdrowy. Składniki zawarte w arbuzie chronią przed nadciśnieniem. Przede wszystkim w porównaniu do innych owoców dostarcza mało kalorii - a to dlatego, że ponad 90 proc. jego składu to woda. Zawiera też sporo błonnika oraz wiele różnych witaminy. Ale to nie koniec zalet.
Jak ustalili naukowcy - regularne jedzenie arbuzów pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Składniki zawarte w owocach wpływają na mięśnie, od których zależy średnica tętnic. Dzięki temu naczynia krwionośne rozszerzają się, co zmniejsza ciśnienie.
Arbuz jest świetny na oczy. A to wszystko za sprawą beta karotenu, luteiny, witaminy C i zeaksantyny. Chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Pomagają w walce z innymi chorobami oczu związanymi z wiekiem, jak na przykład suchość oka, uszkodzenie nerwu ocznego czy jaskra.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl