Zdrowie dzięki śliwkom
Jedz śliwki, będziesz piękna
Codzienne jedzenie 3-4 śliwek może nas uchronić przed rozwojem raka jelita grubego. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Potas natomiast pomaga uregulować ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma również wyciąg z kory śliwy afrykańskiej - wyciąg ten stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanleye, opale i mirabelki. Śliwki o ciemnofioletowej barwie są bogate w składniki odżywcze.
Śliwki to owoce, które mogą korzystnie wpłynąć na urodę. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, polifenole, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor, bar. Wykazują silne działanie przeciwutleniające (dzięki obfitości antyutleniaczy: tanin, flawonoidów, naringeniny, hesperydyny, kwasu ferulowego).
Zawierają znaczne ilości witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K odpowiadająca za krzepnięcie krwi pomaga zapobiec uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na skórze. Duża ilość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje m. in. powstawanie zmarszczek.
Śliwki powinny docenić kobiety mające problem z pękającymi naczynkami. Owoce te zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi, oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl