Te produkty mają więcej żelaza niż czerwone mięso
Najlepsze źródła żelaza
Żelazo to jeden z tych pierwiastków, który jest niezwykle istotny dla naszego organizmu, jednak bardzo trudno go dostarczyć. Znacząco wpływa na jakość naszego życia. Uczestniczy w transporcie tlenu do naszych krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje.
Żelazo to jeden z tych pierwiastków, który jest niezwykle istotny dla naszego organizmu, jednak bardzo trudno go dostarczyć. Znacząco wpływa na jakość naszego życia. Uczestniczy w transporcie tlenu do naszych krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje.
To pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet, które przecież co miesiąc tracą pewną ilość krwi. Lekarze zalecają, żeby panie przyjmowały 18 miligramów żelaza w ciągu dnia. Przeważnie myślimy, że najlepszym sposobem, by uzupełnić niedobory tego mikroelementu, jest jedzenie czerwonego mięsa. Okazuje się jednak, że istnieją bogatsze źródła żelaza.
Fasola
Szklanka białej fasoli ma aż 4 miligramy żelaza i tylko 225 kalorii. To świetna potrawa dla osób, które dbają o poziom cholesterolu. W szklance fasoli w ogóle nie znajdziesz tłuszczu, za to aż 40 gramów białka. Świetnie nadaje się do sałatek i jako składnik smażonych kotlecików.
(sr/mtr), kobieta.wp.pl