Czas na rabarbar
Może wspomagać odchudzanie
O tej porze roku jego kwaskowaty i orzeźwiający smak wzbogaca kompoty, ciasta i desery. Rabarbarowe łodygi stanowią skarbnicę wielu cennych substancji, dzięki czemu mogą wspomagać odchudzanie, zmniejszać dolegliwości związane z menopauzą, a nawet działać antynowotworowo. Jednak nie jest to przysmak dla każdego...
O tej porze roku jego kwaskowaty i orzeźwiający smak wzbogaca kompoty, ciasta i desery. Rabarbarowe łodygi stanowią skarbnicę wielu cennych substancji, dzięki czemu mogą wspomagać odchudzanie, zmniejszać dolegliwości związane z menopauzą, a nawet działać antynowotworowo. Jednak nie jest to przysmak dla każdego.
Rabarbarowy kompot to jedno z najpowszechniejszych wspomnień z czasów dzieciństwa. Nasze babcie często przygotowywały bowiem orzeźwiający napój z czerwonych łodyg rośliny rosnącej do dziś w wielu polskich ogródkach. Zazwyczaj kojarzymy ją z owocem, choć tak naprawdę jest warzywem, które pojawiło się w Polsce prawdopodobnie w XVIII wieku, czyli kilka stuleci po przybyciu do Europy - rabarbar przywiózł ze swoich chińskich wypraw słynny podróżnik Marco Polo.
W Azji już znacznie wcześniej ceniono jego walory smakowe i lecznicze. Przez tamtejszych medyków był stosowany jako środek przeczyszczający oraz przeciwzapalny. Takie właściwości wykazuje przede wszystkim rabarbar lekarski, ale nasz rodzimy rabarbar ogrodowy również zasługuje na zainteresowanie. Nie tylko ze względu na walory smakowe różowo-czerwonych łodyg.
RAF/(gabi)/WP Kobieta