Zdrowie z brzozy
Czyr brzozowy
Prawdziwym skarbem są pozyskiwane z niej produkty lecznicze - liście, pąki, sok, czyr, a nawet... cukier. Każdy z nich zasługuje na zainteresowanie, ponieważ pomaga uporać się z różnymi kobiecymi dolegliwościami
Już samo przytulenie się do białego pnia brzozy łagodzi stany depresyjne i pomaga pozbyć się złości. Jednak prawdziwym skarbem są pozyskiwane z niej produkty lecznicze - liście, pąki, sok, czyr, a nawet... cukier. Każdy z nich zasługuje na zainteresowanie, ponieważ pomaga uporać się z różnymi kobiecymi dolegliwościami.
Imponujące właściwości lecznicze wykazuje pasożytujący na brzozie grzyb, który zwykle przybiera formę ciemnej narośli na pniu.
Tak zwany czyr zawiera te same składniki, co brzoza, ponieważ żywi się pokarmem czerpanym z drzewa. Są to m.in. saponiny (przyspieszają trawienie tłuszczów, działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i moczopędnie), taniny (udowodniono, że chronią one przed nowotworami), garbniki (absorbują wiele toksycznych związków chemicznych, działają przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo), glikozydy flawonoidowe (działają ochronnie na organizm), olejki lotne i sole mineralne.
W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością bez problemu kupimy wysuszony i zmielony czyr. Łyżkę tego produktu zalewamy szklanką letniej wody i pozostawiamy na noc, rano podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania, później odstawiamy na pięć minut i przecedzamy. Pijemy dwie łyżki kilka razy dziennie - taka kuracja działa wzmacniająco i zwiększa odporność organizmu.
Rafał Natorski/(gabi)/WP Kobieta