UrodaPiwo, które odmładza

Piwo, które odmładza

Piwo, które odmładza
Źródło zdjęć: © 123RF
17.04.2015 08:04, aktualizacja: 17.04.2015 10:24

Specjalne piwo z kolagenem, które ma wygładzać i ujędrniać skórę stworzyli Japończycy. Dodatkowy składnik jest proteiną występującą w naszej skórze. Dzięki niej jest ona wymodelowana i jędrna - a to właśnie sprawia, że wyglądamy młodo.

Specjalne piwo z kolagenem, które ma wygładzać i ujędrniać skórę stworzyli Japończycy. Dodatkowy składnik jest proteiną występującą w naszej skórze. Dzięki niej jest ona wymodelowana i jędrna - a to właśnie sprawia, że wyglądamy młodo.

"Precious" ( z ang. drogocenny) - tak nazywa się piwo, które poprawia wygląd skóry. To wynalazek japońskiej firmy Suntory. Specjalne piwo, które jest przeznaczone dla kobiet, można kupić na razie tylko na Hokkaido. Jak zapewnia producent, w każdej puszce znajdują się aż dwa gramy kolagenu. A ten, jak wiadomo, ma właściwości odmładzające i pomaga walczyć ze zmarszczkami, bo odpowiada m.in. za elastyczność skóry. Firma nie ogłosiła ile ich nowy produkt będzie kosztował.

Kolagen jest głównym składnikiem tkanki łącznej i odgrywa bardzo ważną rolę w budowie skóry. Występuje on w tkance łącznej wraz z elastyną i kwasem hialuronowym, tworząc pewnego rodzaju szkielet tkanki. Taka struktura nadaje skórze odpowiednią elastyczność i jędrność, wzmacnia zewnętrzne warstwy skóry oraz dba o odpowiednie nawilżenie. Dodatkowo kolagen posiada niezwykłą zdolność wiązania wody

Z upływem czasu kolagenu w naszej skórze jest coraz mniej. Prowadzi to do obniżenia poziomu jej jędrności i powstawania zmarszczek. W ciągu ostatnich lat produkty kosmetyczne z kolagenem zyskały dużą popularność. Firmy kosmetyczne reklamują je jako jedyny skuteczny sposób na zatrzymanie procesu starzenia się skóry twarzy.

Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów z tym białkiem w składzie. W Polsce kupić można kolagenową wodę. W Japonii jest moda na kolagen w napojach i jedzeniu. Na rynku pojawiły się specjalne antyzmarszczkowe posiłki, które zawierały spore ilości tego środka - świńskie racice, płetwy rekina czy skórę z kurczaka. Naukowcy ostrzegają jednak, że jedzenie kolagenu nie wpływa w żaden sposób na naszą skórę.

- Wiele koncernów przekonuje, że kolagen może przeniknąć przez zewnętrzną warstwę skóry i wspomóc nasz naturalny kolagen. To jest niedorzeczne - wyjaśnia prof. Richard Guy. - Dowodem na to jest fakt, że cząsteczki kolagenu są zbyt duże. Nasza skóra jest tak zaprogramowana, aby odrzucać takie cząsteczki - dodaje.

Tę tezę potwierdza również dr Blanca Sengerova, biochemik z Oxford University. - To bardzo frustrujące, kiedy widzę reklamy środków zawierających kolagen. Owszem, jest on bardzo ważnym składnikiem naszej skóry, jednak to białko jest zbyt duże, aby swobodnie mogło przedrzeć się przez zewnętrzną barierę naszej skóry - twierdzi.

Kolagenu nie powinno się dostarczać, tylko stymulować jego wydzielanie albo redukować jego utratę. Ważne są: ochrona przeciwsłoneczna, regularna eksfoliacja (kremy z kwasami i retinoidami się kłaniają) oraz dieta bogata w antyoksydanty, witaminę C i kwasy tłuszczowe omega-3. Niektóre warzywa, szczególnie te bogate w witaminę C, takie jak szpinak, jarmuż, kapusty liściaste czy szparagi pobudzają produkcję kolagenu.

Na podstawie dailymail.co.uk/(gabi)/WP Kobieta

POLECAMY:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także