Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
18-03-2015 13:52

Czekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakui

Podaruj sobie odrobinę luksusu - ta czekoladowa panna cotta to lekki deser z nutą egzotyki.

Czekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakuiŹródło: Lindt
d2xg9o0
d2xg9o0

Składniki dla 4 osób:

• 400 ml śmietany
• 100 ml mleka
• Miąższ z 1 laski wanilii
• 100 g cukru pudru
• 3 płatki żelatyny
• 100g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
• 2 owoce marakui
• 150 ml soku z marakui, niesłodzonego
• 50 g cukru
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej z odrobiną zimnej wody
• 2 brzoskwinie
• Płatki czekolady Lindt do dekoracji

Czas przygotowania: ok. 45min + ok. 4 h chłodzenia

Sposób przyrządzania:

  1. Śmietanę z mlekiem, miąższem waniliowym i cukrem pudrem gotujemy 5 minut na słabym ogniu. Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy do ciepłej masy waniliowej. Połamaną czekoladę dodajemy kawałek po kawałku do ciepłej masy. Następnie czekoladowy krem rozlewamy do foremek i wstawiamy na około 5 godzin do lodówki.
  1. W między czasie kroimy na połówki owoc marakui, wyciągamy ze środka miąższ i gotujemy z sokiem z marakui i cukrem pudrem. Do soku dodajemy powoli mąkę kukurydzianą. Brzoskwinie kroimy na połówki oraz usuwamy pestki. Połówki brzoskwini kroimy na małe kawałki i mieszamy z sosem z marakui. Odstawiamy do ostygnięcia.
  1. Salsę nakładamy na płaskie talerzyki. Foremki z masą czekoladową wstawiamy na chwilę do gorącej wody, następnie ostrożnie wyjmujemy z nich krem i układamy na talerzykach z salsą. Przed podaniem dekorujemy płatkami czekolady.
d2xg9o0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xg9o0