Pasta z twarogu z dynią
Dynię warto jeść również na śniadanie - ciekawym pomysłem będzie zrobienie pasty z dyni i twarogu.
Dynia to jedno z warzyw sezonowych, które można wykorzystać do przygotowania zarówno pysznych zup oraz dań obiadowych, jak i deserów. Warto jeść ją również na śniadanie - ciekawym pomysłem będzie zrobienie pasty z dyni i twarogu. Taką propozycję poleca Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, zachęcając jednocześnie do oryginalnego podania tego dodatku.
Połącz ze sobą twaróg, startą na małych oczkach dynię, curry, ryż, pieprz oraz sól do smaku i śmietanę. Masę uformuj w kulę, obtocz ją dokładnie w pozostałej części dyni, w czubek wetknij kawałek grissini, zrób wyżłobienia i podawaj.
Sugestie autorki: do takiej pasty możesz dodać swoje ulubione zioła, natki oraz przyprawy, a także przyrządzić ją w wersji na słodko. Podawaj z krakersami, herbatnikami, bagietką. Grissini możesz zastąpić np. paluszkiem. Pastę podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną w lodówce. Przechowuj w lodówce. Zjedz w ciągu kilku godzin po przygotowaniu. Wersja light: Śmietanę zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub użyj takiej, która ma obniżoną zawartość tłuszczu. Dynię możesz zastąpić marchewką (do pasty 2 duże i do obtoczenia 2 duże powinny w zupełności wystarczyć).