GotowaniePrzepisyKarob zamiast czekolady idealny dla alergików

Karob zamiast czekolady idealny dla alergików

Karob zamiast czekolady idealny dla alergików
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Drozdek
04.08.2015 11:35, aktualizacja: 04.08.2015 14:03

Czekolada – jeden z tych produktów, z którymi ciężko jest się rozstać będąc na diecie. Na szczęście istnieją w naturze zamienniki. Jednym z nich jest karob, czyli mączka z chleba świętojańskiego. Zdrowy, o smaku podobnym do kakao, oszuka niejednego fana czekolady

Czekolada – jeden z tych produktów, z którymi ciężko jest się rozstać będąc na diecie. Na szczęście istnieją w naturze zamienniki. Jednym z nich jest karob, czyli mączka z chleba świętojańskiego. Zdrowy, o smaku podobnym do kakao, oszuka niejednego fana czekolady.

* Zamiennik czekolady*
W smaku karob przypomina słodkie kakao, dlatego doskonale nadaje się na substytut czekolady. Znikoma zawartość cukru, i co ważne, brak kofeiny powodują, że może być spożywany przez alergików uczulonych na czekoladę i podobne jej produkty.

Nadaje się świetnie do wypieków – mączki chleba świętojańskiego używa się tak samo jak kakao. Doceniają go szczególnie weganie. Przygotowuje się też z niego naturalnie słodkie pasty, podobne do czekoladowych kremów. W wypiekach każde 30 g czekolady zastąpić można 3 łyżkami karobu i łyżką wody.

* Co to jest?*
Dostępny w sklepach proszek pochodzi z drzew karobowych, znanych też pod nazwą szarańczynu strąkowego. Owoce drzewa to podłużne strąki, czyli chleb świętojański. Wyglądem przypominają nieco fasolę. Są one źródłem cennego soku, który używany jest jako syrop do konserw i alkoholi. Sam karob uzyskuje się natomiast z nasion.

Używany jest głównie jako substancja zagęszczająca - występuje najczęściej pod symbolem E410. Korzystają z niego nie tylko producenci żywności, ale także leków czy kosmetyków. Jego właściwości lecznicze znano już w XVI wieku.

Zdrowy emulgator
Choć emulgatory nie kojarzą się na co dzień z niczym zdrowym, w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Zawarty w nim galaktonnan nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie nie dostarcza kalorii. Bardzo niski indeks glikemiczny karobu stawia go wśród produktów idealnych dla diabetyków i osób odchudzających się.

Nie zawiera stymulantów co oznacza, że nie można się od niego uzależnić. Jest bogaty w białko i witaminy takie jak A, D, B2 czy B3. Obniża też poziom cholesterolu we krwi.

md/ WP Kobieta

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także