GotowaniePrzepisyKawa nitro czyli mała czarna na azocie

Kawa nitro czyli mała czarna na azocie

Kawa nitro czyli mała czarna na azocie
Źródło zdjęć: © 123RF
14.07.2015 09:58, aktualizacja: 09.08.2015 15:46

Na jej punkcie oszaleli Amerykanie. Została okrzyknięta najszybciej rozwijającym się kawowym trendem świata. Kawa nitro - co jest w niej tak wyjątkowego? Wygląda jak piwo, a smakuje jak kawa. Parzona na zimno, pod wysokim ciśnieniem, dodatkowo nasycana jest azotem.

Na jej punkcie oszaleli Amerykanie. Została okrzyknięta najszybciej rozwijającym się kawowym trendem świata. Kawa nitro - co jest w niej tak wyjątkowego? Wygląda jak piwo, a smakuje jak kawa. Parzona na zimno, pod wysokim ciśnieniem, dodatkowo nasycana jest azotem.

Pomysłodawcą nowego napoju jest amerykańska sieć palarni kawy Stumptown. Sieć już w zeszłym sezonie zaczęła serwować klientom nitro kawę, ale mało kto docenił jej oryginalny smak.Dopiero teraz napój stał się światowym hitem.

Potraktowanie kawy azotem całkowicie zmienia jej smak. Kawa jest gęstsza i odrobinę słodsza niż "mała czarna", dlatego nawet osoby, które zawsze dodają do napoju mleka tym razem z niego rezygnują. - Nitro kawa jest robiona z cold brew, czyli maceratu z kawy. Zmielone ziarna kawy zalewamy na noc zimną wodą, a po kilkunastu godzinach odfiltrowujemy. Potem jest ona "nagazowywana" azotem. Dzięki temu staje się lżejsza, musująca i delikatniejsza niż normalna kawa - mówi w rozmowie z "Metro" Kondrad Konstantynowicz, właściciel jednej z warszawskich kawiarni.
Serwuje się ją z nalewaka. W efekcie powstaje bąbelkowa kawa z pianką.

To nie koniec nowości na kawowym rynku. Słowacki przedsiębiorca David Nagy twierdzi, że jego nowy produkt - bezbarwna kawa - będzie przełomem na rynku napojów. - Chciałem wyeliminować kolor, który jest odpowiedzialny za przebarwianie zębów. Czysta kawa otrzymywane jest dzięki prawom fizyki. Nie używamy żadnych środków chemicznych ani nie stosujemy żadnych dodatków, które nie byłyby obecne w tradycyjnej kawie - zapewnia Nagy.
Testujący napój bariści oraz przypadkowi przechodnie twierdzą, że bezbarwna kawa niczym w smaku nie ustępuje tej tradycyjnej.

(gabi)/WP Kobieta

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (25)
Zobacz także