GotowaniePrzepisyPieczone pierogi z soczewicą

Pieczone pierogi z soczewicą

Pieczone pierogi z soczewicą
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl
26.01.2016 12:03, aktualizacja: 01.08.2017 13:24

Zdrowsza i równie smaczna wersja pierogów. Doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków. Zazwyczaj podajemy je tuż po wyciągnięciu z wrzątku, okraszone masełkiem i nierzadko cebulką. Znacznie zdrowszą, a równie smaczną propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku. Taką wersję proponuje Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Warto dodać, że tak zrobione pierogi doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można je podawać solo lub np. w towarzystwie barszczyku.

Składniki na ciasto: ok. 500 g mąki, 250 ml śmietany (alergicy: roślinnej), 40 g drożdży, jajko + 2 żółtka (alergicy: 1/2 szklanki mleka roślinnego), 50 g roztopionego masła (alergicy: klarowanego), łyżeczkę cukru, płaska łyżeczka soli. Na farsz: 250 g zielonej soczewicy, 1 duża cebula (posiekana), jajko (alergicy pomijają), 1 łyżeczka cukru, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek - do smaku, żółtko do smarowania i sezam do posypania pierogów (alergicy smakują pierogi wodą).

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać resztę składników ciasta. Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę - by ciasto wyrosło. Soczewicę zalać potrójną ilością wody, ugotować do miękkości, osączyć i zmiksować. Dodać cebulę podsmażoną na oleju, jajko oraz przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Szklanką wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Układać je na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Blachę z pierogami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 30 minut.

Zobacz również: Arcypyszna wegezupka* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także