GotowaniePrzepisyPlacki po węgiersku

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
27.05.2015 11:30, aktualizacja: 27.05.2015 16:27

Placki po węgiersku inaczej nazywane są również plackami po zbójnicku. Autorka przepisy Paulina Krajewska, tak pisze na temat tego dania:

- Lubię je chyba, aż za bardzo, bo gdy są w karcie restauracji, to zwykle kończy się to na bardzo konkretnym zamówieniu. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie praktycznie każdorazowy zawód, że albo placki są zbyt nasączone tłuszczem, albo za bardzo wysmażone, albo całość jest przesolona, albo znowu dodatki są totalnie od czapy. Jakiś czas temu postanowiłam sobie nawet, że nie będę ich już nigdy zamawiać poza domem. Od tego też czasu robię je po swojemu tak, jak lubię najbardziej. I jeszcze ani razu się nie zawiodłam :)

Placki po węgiersku inaczej nazywane są również plackami po zbójnicku. Autorka przepisu Paulina Krajewska, tak pisze na temat tego dania:
- Lubię je chyba, aż za bardzo, bo gdy są w karcie restauracji, to zwykle kończy się to na bardzo konkretnym zamówieniu. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie praktycznie każdorazowy zawód, że albo placki są zbyt nasączone tłuszczem, albo za bardzo wysmażone, albo całość jest przesolona, albo znowu dodatki są totalnie od czapy. Jakiś czas temu postanowiłam sobie nawet, że nie będę ich już nigdy zamawiać poza domem. Od tego też czasu robię je po swojemu tak, jak lubię najbardziej. I jeszcze ani razu się nie zawiodłam :)

Składniki na placki ziemniaczane (ok 4-6 porcji): 800 g ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ok. 70-90 g mąki pszennej, olej do smażenia.
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub zblenduj na małe cząstki. Wymieszaj je z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, mąką, jajkami, solą, pieprzem oraz mąką. Gotową masę nakładaj porcjami np. przy pomocy łyżki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron przez kilka minut tak, aby całość była apetycznie złocista i chrupiąca.

Składniki na gulasz węgierski (ok 4-6 porcji): 5 sztuk cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia, 4 ząbku czosnku, 1 kg mięsa wołowego na gulasz, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 4 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy Dijon, płatki chilli do smaku, sól do smaku, 3 liście laurowe, 350 ml bulionu mięsnego, mały pęczek natki pietruszki, mały pęczek majeranku.

Przygotowanie: pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem tłuszczu. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso, pokrojone w kostkę papryki, ketchup, musztardę, chilli, sól, liście laurowe oraz bulion. Duś całość przez około 1-1,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek. Placki ziemniaczane podaj z gulaszem i natką pietruszki.

* * www.justmydelicious.com * Paulina Krajewska*

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także