Grochówka na boczku

/ 31.03.2006
 AAA
Grochówka na boczku

Składniki

  • 30 dag grochu
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 30 dag włoszczyzny
  • 25 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • spora szczypta suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania

do 60 minut

Sposób przyrządzania

Groch opłukać i zalać zimną przegotowaną wodą. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia gotować na wolnym ogniu w tej samej lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, przetrzeć przez sito.Boczek wędzony opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Do wrzącej wody włożyć boczek. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Włoszczyznę oraz ziemniaki obrać, opłukać i pokroić. Do gotującego się boczku wrzucić pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Gotować jeszcze przez 15 minut. Połączyć z przetartym grochem. Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, często mieszając, aż stanie się szklista. Dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku majerankiem, pieprzem oraz obranym, roztartym ze szczyptą soli czosnkiem. Aby zupa była bardziej sycąca, możesz podać do niej grzanki pokrojone w kostkę lub pęczak ugotowany na sypko.

Nasza rada:

Jeśli zupa ma być dietetyczna, nie dodawaj boczku. Ugotuj zupę na bulionie lub czystym wywarze z warzyw. Smak grochówki wzbogacają suszone grzyby. Wystarczy je namoczyć i dodać do gotującego się wywaru.

(Pani Domu 41/00, fot. A. Rogalski)

tagi:

Dodaj nowy przepis

oceń
tak 1 100%
nie 0 0%

Galerie


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco