Dieta w dnie moczanowej

Małgorzata Krukowska, dietetyk / 25.01.2011
wp.pl>
 AAA
Dieta w dnie moczanowej
Dna (skaza) moczanowa, zwana również podagrą, jest chorobą przemiany materii. Wynika z nadmiernego wytwarzania kwasu moczowego lub niedostatecznego jego wydalania. Leczenie tego schorzenia polega głównie na odpowiedniej farmakoterapii, ale zmiany w sposobie życia (regulacja masy ciała, odpowiednia dieta, zmniejszenie spożycia alkoholu) przyczyniają się do sukcesu terapeutycznego.
W dnie moczanowej stwierdza się zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia). Nagromadzony w organizmie kwas moczowy odkłada się w postaci moczanu sodowego w stawach, chrząstkach i tkankach miękkich, np. nerkach, wywołując objawy kliniczne ze strony tych narządów.
Charakterystyczne objawy choroby to: zaczerwienienie, obrzęk, rozgrzanie zajętego stawu i gwałtowne bóle w czasie napadów dny. W przebiegu podagry wyodrębnia się kilka okresów. Pierwszy jest bezobjawowy, ale charakteryzuje się podwyższonym stężeniem kwasu moczowego we krwi. W drugim okresie choroby występują już objawy pod postacią napadów dny moczanowej. Kolejny to bóle stawów uniemożliwiające ich ruchomość. Najczęściej zapalenie i ból obejmuje staw u podstawy palucha (dużego palca stopy).

Dna moczanowa towarzyszy często innym schorzeniom (białaczka, nowotwory, mocznica, niedokrwistości), może również rozwijać w wyniku długotrwałego przyjmowania niektórych leków (moczopędne, np. hydrochlorotiazyd, witamina B1, B12, penicylina, sulfatiazol, prednizon).

Na czym polega dieta?

W skazie moczanowej dieta powinna być przede wszystkim niskopurynowa. Puryny to związki zasadowe zawarte w większej ilości w niektórych pokarmach. Chorzy powinni usunąć ze swojego menu przede wszystkim produkty zawierające duże ilości białka. Zatem nie sprzyja im mięso, przede wszystkim wieprzowina, wątróbka i inne podroby, wędliny zwłaszcza rozdrobnione takie jak pasztety, salcesony czy salami. Mięso z kaczki i gęsi również nie jest wskazane. Głównym źródłem białka powinny być produkty mleczne.

Produkty, których trzeba unikać (podane w kolejności malejącej, jeżeli chodzi o zawartość puryn):

1. Śledzie, wyciągi mięsne, wywary, sosy mięsne, zupy na wywarach mięsnych, galarety mięsne, sardynki, podroby.
2. Sardele, boczek, fasola, soczewica, wątroba, łosoś, szprotki, małże, pstrąg, indyk, cielęcina, dziczyzna.
3. Kurczak, ostrygi, dorsz, łupacz, szpinak, szynka, groch.
4. Duża ilość alkoholu.
5. Używki: kawa, herbata, kakao.
6. Fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kapusta czerwona, włoska, brokuły, brukselka, groszek zielony.

Nie zawierają wcale lub zawierają niewielką ilość związków purynowych: ser, mleko, jogurty, ryż, kasze, owoce, nie wymienione wyżej warzywa. Właśnie te produkty powinny mieć duży udział w diecie. Związków purynowych nie zawierają również: masło, śmietana, miód, dżemy, marmolady i cukier.

Ocet jabłkowy – najlepszy na odchudzanie

Polub kobieta.wp.pl na Facebooku

1 2 3 z 3 następna
oceń
tak 6 85.71%
nie 1 14.29%

Galerie


Opinie (10)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~xjr 2014-07-06 (07:17) 5 miesięcy 12 dni 18 godzin i 15 minut temu

Jeść jabłka, ananas, czereśnie, truskawki. Milurit można zastąpić lekiem Allupurinol. Jedna tabletka po śniadaniu(100mg) Choruje od 2001 r. Na razie jest spokój.Wypije nawet piwo,które podobno jest najgorsze przy dnie . Unikam roślin strączkowych i mięs,przede wszystkim czerwonych.Na przykład schab ma mniej puryn niż kurczak.Pozdrawiam.

odpowiedz

0
0
~dorota 2014-03-21 (09:46) 8 miesięcy 27 dni 15 godzin i 46 minut temu

a brokuł przy dnie nie jest produktem zakazanym ?

odpowiedz

2
0
~ola 2013-08-24 (16:39) 1 rok 3 miesiące 24 dni 8 godzin i 53 minuty temu

No dobra siedzę w temacie już jakiś czas (rodzina się leczy,wygląda na to że ja też muszę) każdy ma tam swoje metody więc jai powiem Wam co może pomóc przy dnie otóż, herbata z pokrzywy ułatwia wydalanie kwasu z organizmu, warto spróbować, rodzynki jak i suszone daktyle (które zapobiegają rozwijaniu się osteoporozy,mają dużo wapnia i odżywiają kości i stawy). Rodzynki zawierają także duże ilości potasu dzięki temu chronią serce i naturalnie zmieszają ciśnienie krwi..(co ważne jest przy osobach z nadwagą i chorobami układu krążenia)

odpowiedz

5
1
~renata 2013-07-30 (17:41) 1 rok 4 miesiące 18 dni 7 godzin i 51 minut temu

u mnie wykryto początki dny moczanowej piszecie ze nie wolno jeść mięsa,wskazane są sery ale co ja biedna mam zrobić skoro jestem uczulona na kazeinę(jesst to bialko znajdujące się w mleku)

odpowiedz

7
0
~dora 2011-10-24 (14:51) 3 lata 1 miesiąc 24 dni 10 godzin i 41 minut temu

Mój mąz choruje na dnę i cukrzycę zarazem. I z tego co przeczytałam co wolno a co nie wolno jeść przy danym schorzeniu to właściwie nie powinien nic jeść oprócz mleka i chleba razowego :/

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

0
0
~johny 2011-01-28 (20:51) 3 lata 10 miesięcy 20 dni 4 godziny i 41 minut temu

dna
z dietą się zgodze trzeba trzymać,najlepsze leki to milurit, diclak tabletki lub czopki w ostrym napadzie dny.moze byc colchicyna ale jej nie zazywam poniewaz cena jest zbyt duza

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

3
3
~danuta 2012-10-16 (13:39) 2 lata 2 miesiące 2 dni 11 godzin i 53 minuty temu

Przecież przy podawaniu przepisów powinniście uwzględniać fakt że większość grubasów cierpiących na DNĘ moczanową choruje na cukrzycę i składniki waszej diety niestety należałoby pomniejszyć o te które są wykluczone przy cukrzycy. Niestety wtedy zostaje tylko typowa głodówka / chleb z wodą i surowe warzywa / bo nawet takie owoce jak mandarynka czy pomarańcz są magazynem cukru.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco