FitnessGomasio - zdrowa alternatywa dla soli kuchennej

Gomasio - zdrowa alternatywa dla soli kuchennej

Gomasio - zdrowa alternatywa dla soli kuchennej
Źródło zdjęć: © 123RF
28.09.2015 09:42, aktualizacja: 07.10.2015 18:45

Gomasio, czyli sól sezamowa, to aromatyczna przyprawa, która dopełni smaku wielu potraw. Można ją zrobić własnoręcznie.

Gomasio, czyli sól sezamowa, to aromatyczna przyprawa, która dopełni smaku wielu potraw. Najlepiej zrobić ją własnoręcznie - wystarczy sól i nasiona sezamu. Przygotowanie gomasio jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wykorzystać tę przyprawę w praktyce i czy każdy może sobie na nią pozwolić.

Produkt ten często wykorzystuje się w kuchni japońskiej, indyjskiej i hiszpańskiej. Podstawą gomasio są bardzo zdrowe ziarna sezamu. Znajdziemy w nich sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, a także liczne witaminy, takie jak A, E, PP i z grupy B (m.in. B1, B2, B5, B6, B9 - kwas foliowy)
. Cenne w sezamie są także minerały - magnez, cynk, żelazo, wapń, selen, fosfor, mangan. Te małe ziarenka to świetne źródło antyoksydantów, które hamują atak wolnych rodników, chroniąc nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem wielu chorób. W sezamie znajduje się też białko i błonnik.

Sezam pomaga obniżyć wysoki cholesterol, wzmacnia odporność, zapewnia dobrą pamięć i koncentrację (dzięki witaminom z grupy B), usprawnia funkcjonowanie serca i zapewnia drożność naczyń krwionośnych, reguluje przemianę materii, pomagając pozbyć się zaparć. Ze względu na obecność witaminy E (którą nazywa się "eliksirem młodości") spożywanie ziaren sezamu gwarantuje mocną skórę, włosy i paznokcie. Inne korzyści płynące z włączenia sezamu do diety to: wzmocnienie stawów, kości i zębów, pomoc w wyeliminowaniu toksyn z wątroby, przeciwdziałanie depresji, wzmocnienie wzroku. Ziarna sezamu mają również działanie antyrakowe.

Gomasio to w zasadzie mieszanka dwóch przypraw - nasion sezamu właśnie i soli (ze znaczną przewagą tych pierwszych). Pasuje do ryżu, mięs, gotowanych warzyw, pasztetów, kapusty, kasz, ryb. Zastąpi i sól, i pieprz, a także wiele innych przypraw, zwłaszcza gotowych mieszanek (typu vegeta). Można też dodawać ją do sałatek, zapiekanek, kanapek, twarożku.

Aby przyprawa ta faktycznie była zdrowa, do jej przygotowania należy użyć najlepszej jakości soli. Idealnym wyborem będzie sól himalajska, którą uważa się za najzdrowszą sól na świecie. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi oraz poziom cukru, zapewnia właściwe pH w komórkach, wzmacnia kości, korzystnie wpływa na układ oddechowy. Można też zdecydować się na sól morską, która nie jest oczyszczona - zawiera m.in. magnez, wapń, żelazo, cynk, sód.

Dla urozmaicenia smaku można wyjść poza podstawowy przepis i do mieszanki dodać również siemię lniane albo kminek (również podprażone - siemię lniane należy prażyć bardzo krótko, można je dodać również bez prażenia). Zwykły sezam możemy też zastąpić bardzo zdrowym czarnym.

Przepis na gomasio

Potrzebne będzie 15 łyżeczek nasion sezamu i 1 łyżeczka soli. Na suchej i rozgrzanej patelni podprażamy sól, a następnie ucieramy w moździerzu na proszek i przesypujemy do miseczki. W następnym kroku prażymy sezam na złoty kolor, raz po raz potrząsając patelnią, aby nie spalić ziarenek. Podobnie jak sól ucieramy je w moździerzu (wszystkie lub część) i łączymy z solą. Domowe gomasio najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także