FitnessSłodziki. Co o nich wiemy?

Słodziki. Co o nich wiemy?

Słodziki. Co o nich wiemy?
Źródło zdjęć: © 123RF
15.10.2014 14:15, aktualizacja: 16.10.2014 17:59

Po produkty zawierające w swoim składzie słodziki sięga zaledwie co piąty Polak . To stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę istotną korzyść, jaką mogą one przynieść - zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.

Po produkty zawierające w swoim składzie słodziki sięga zaledwie co piąty Polak . To stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę istotną korzyść, jaką mogą one przynieść - zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.

Z badania zrealizowanego przez INSE Research2 wynika, że zaledwie 16 procent Polaków stosuje produkty zawierające w swoim składzie niskokaloryczne substancje słodzące. Co piąty ankietowany jako przyczynę takiego stanu rzeczy podaje ich niekorzystny wpływ na stan zdrowia. Czy słusznie?

Z naukowego punktu widzenia

- Słodziki są substancjami używanymi w przemyśle spożywczym, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone wieloma badaniami prowadzonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i stale podlega monitorowaniu – mówi dietetyk, dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak. - Na tej podstawie, oraz po analizie wyników dotychczasowych badań, opracowano stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego potwierdzające bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Dodatkowo, oba towarzystwa rekomendują zastępowanie cukru słodzikami u osób z nadwagą, otyłych i chorych na cukrzycę mających problem z kontrolą stężeń glukozy – dodaje ekspert.

Unikamy, bo nie znamy

Polacy niechętnie sięgają po produkty zawierające słodziki, najczęściej z uwagi na ich słabą znajomość. Wyniki badania opinii pokazują, że zaledwie 6 procent respondentów zna słodzik o nazwie stewia (glikozydy stewiolowe).

Aspartam, najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym słodzik, kojarzy już nieco większa grupa Polaków – 13 procent. Jednak stosunkowo duży odsetek ankietowanych w ogóle nie zna wymienionych substancji słodzących – stewii aż 81procent, aspartamu – 63 procent.

Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej są stosowane przez producentów zarówno żywności, jak i napojów. W związku z tym świadomość konsumentów na ten temat będzie stopniowo wzrastać - uważa dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak.

Ekspert dodaje: Słodzikami szczególnie powinny zainteresować się osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, czyli diabetycy.

Stewię, która jest odporna na wysokie temperatury, takie osoby mogą z powodzeniem wykorzystywać na przykład do pieczenia ciast. Dzięki temu zaspokoją swoją naturalną potrzebę słodkiego smaku, nie doprowadzając do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Wprowadzanie do codziennego menu żywności i napojów zawierających słodziki może pomóc cukrzykom w obniżeniu dobowego bilansu kalorycznego, a w dłuższej perspektywie również w redukcji masy ciała.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (95)
Zobacz także