Czosnek i cebula – zdrowy duet ze spiżarni

Małgorzata Przybyłowicz / 05.01.2010
wp.pl>
 AAA
Czosnek i cebula to również naturalny sposób na zdrowy układ pokarmowy i moczowy. Działają wiatropędnie, regulują florę bakteryjną jelit, pobudzają apetyt, wspomagają trawienie, a także są pomocne w kuracjach przeciwpasożytniczych. Ze względu na działanie moczopędne i przeciwbakteryjne warzywa zalecane są w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, natomiast z uwagi na właściwości wykrztuśne – przy zapaleniu oskrzeli. Czosnek i cebula wzmacniają odporność organizmu oraz obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo badania potwierdzają bakteriobójcze działanie czosnku na Helicobacter pylori, a więc na bakterię, która odpowiada za większość przypadków choroby wrzodowej. Natomiast w odniesieniu do przeciwnowotworowych właściwości czosnku potwierdzenia takiego wciąż nie ma.
Nie dla wszystkich
Niestety nie wszyscy mogą korzystać z dobroczynnego działania czosnku i cebuli. Warzyw tych należy unikać przy nieżytach układu pokarmowego i skłonnościach do zgagi. Spożywanie czosnku i cebuli powinno być skonsultowane z lekarzem w przypadku chorób wątroby i nerek, cukrzycy, niskiego ciśnienia oraz podczas stosowania antykoagulantów. Duże ilości czosnku nie są wskazane w czasie ciąży i karmienia piersią.

Syrop z cebuli

2 średniej wielkości cebule kroimy, umieszczamy w słoiku i dosypujemy około 20 dag cukru. Odstawiamy na 3-4 godziny, po czym wydzielony sok zlewamy do naczynia. Dodajemy do niego 1-2 łyżki miodu oraz sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Syrop przechowujemy w lodówce i stosujemy w czasie przeziębienia i kaszlu.

Wino cebulowe

2-3 duże cebule mielimy, dodajemy 3-4 łyżki miodu i zalewamy 700 ml wytrawnego białego wina. Mieszaninę odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy i przelewamy do butelki.

Nalewka cebulowa

Nalewkę cebulową przygotujemy, ucierając 2 średniej wielkości cebule i zalewając je 500 ml spirytusu. Miksturę odstawiamy na 6-7 dni. Przefiltrowaną nalewkę pijemy, rozcieńczając 20-30 kropli w kieliszku wody.

Syrop z czosnku

Do 2 zmielonych główek czosnku dodajemy sok z 2 cytryn, 5-6 łyżek miodu oraz szklankę przegotowanej chłodnej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 dni. Stosujemy tak jak syrop z cebuli.

Nalewka czosnkowa

Aby wykonać nalewkę, mielimy 3-4 główki czosnku, zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 14 dniach filtrujemy nalewkę, którą możemy stosować samodzielnie bądź jako dodatek do napoju przygotowanego z mleka i miodu.
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie

Polub kobieta.wp.pl na Facebooku

1 2 z 2
oceń
tak 1 100%
nie 0 0%

Galerie


Opinie (10)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~róża 2010-02-18 (08:52) 4 lata 10 miesięcy 20 godzin i 2 minuty temu

Zagdzam się.
Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest tzn "naturalnym antybiotykiem" nie bez powodu stosowany jest na różne infekcje :)

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

0
0
~Jan 2010-01-05 (19:42) 4 lata 11 miesięcy 13 dni 9 godzin i 12 minut temu

To prawda!!!
Kilka lat temu stwierdzno u mnie nadciśnienie tętnicze i niewielkie przekroczenie dopuszczalnego poziomu cholesterolu. Do swojej diety za radą znajomych wprowadziłem większe ilościcebuli i czosnek. CIśnienie tętnicze zmalało do poziomuokoło normy, a dawki leków zmniejszłem o połowę ( po konsultacji z lekarzem). Cholesterol jest teraz w normie. Kilka lat już nie chorowałem na grypę.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

0
0
~natalka 2010-01-14 (13:53) 4 lata 11 miesięcy 4 dni 15 godzin i 1 minutę temu

ja tam wolę lyapko
Cześć dziewczyny. Jeżeli chodzi o utrzymanie zdrowia i urody to na sobie wypróbowałam aplikatory lyapko. od niedawna są w Polsce.

odpowiedz

0
0
~nikola 2010-01-06 (08:25) 4 lata 11 miesięcy 12 dni 20 godzin i 29 minut temu

masełko
zgadzam się z wypowiedzią powyżej, Lubie masełko czosnkowe z dodatkiem natki pietruszki, naewt moja córcia to polubiła. Pozdrawiam

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco