Przyprawy w doniczkach

wp.pl / 14.06.2006
 AAA
Jaka ziemia?
  • Podłożem do uprawy ziół nie może być zwykła ziemia do kwiatów: Zioła o wąskich suchych liściach, takie jak tymianek, majeranek, rozmaryn, szałwia, wymagają podłoża piaszczystego, dużej ilości światła i ciepła. Niezbyt obficie je podlewamy i nawozimy nawozem bogatym w fosfor.
  • Zioła o dużych, zielonych, soczystych liściach, takie jak mięta, melisa, bazylia, wymagają podłoża próchniczego i większej ilości wody, a także zasilania nawozem organicznym.
  • Musimy pamiętać także o zapewnieniu dobrego drenażu w doniczkach, dzięki któremu nadmiar wody będzie odprowadzany. Na dnie doniczki należy umieścić żwir lub łupki gliniane.
  • Czego zioła nie lubią?
    Na wzrost ziół niezbyt dobrze wpływa suche powietrze, dlatego jeśli pod parapetem jest umieszczony grzejnik, najlepiej go wyłączyć.
  • Pomieszczenie, w którym uprawiamy zioła trzeba jak najczęściej wietrzyć, pamiętając przy tym, że nie lubią przeciągów.
  • Nawożenie
    Zioła regularnie "podskubywane" wymagają zasilenia słabym roztworem nawozu co dwa tygodnie wiosną i latem, a jesienią co miesiąc. Zima nie należy ich nawozić.

    Temperatura
    Większość ziół lubi umiarkowaną temperaturę ok. 15-20 st.C, ale nie powinny im zaszkodzić nieco niższe (8 st.C), czy nieco wyższe (ok. 22 st.C). Warto pamiętać, że gwałtowane zmiany temperatury powodują, że zioła gorzej rosną.

    Podlewanie
    Zioła hodowane w domu wymagają staranniejszej opieki. Codziennie trzeba sprawdzać ziemię w doniczkach. Wolą obfitsze podlewanie, gdy ziemia jest nieco przeschnięta niż skąpe, ale częstsze. Jeśli woda, którą podlewamy jest twarda, na powierzchni ziemi może pojawić się biały osad. Należy go co jakiś czas zdejmować wraz z wierzchnią warstwą gleby i zastępować świeżym kompostem.

    Polub kobieta.wp.pl na Facebooku

    1 2 z 2
    oceń
    tak 0 0%
    nie 1 100%

    Galerie


    Opinie (6)

    Pozostało znaków: 4000

    REGULAMIN

    0
    0
    ~estera 2007-03-24 (19:24) 7 lat 7 miesięcy 29 dni 10 godzin i 3 minuty temu

    bazylia
    kupiłam na jesieni to fantastyczne zioło, jednak w moim ciepłym domu nie udało mi się jej przetrzymać do wiosny.Może dlatego ,że nie przeszdziłam jej z pierwotnej doniczki? Ico z tzw. STARCAMI,które z kolei spokojnie przezimowały na skalniaku ogrodu.Czy odbiją nowe pędy ? jak je dalej pielęgnować, cz poprostu wyrzucić i posadzić nowe tegoroczne? poproszę o odpowiedź jeśli ktoś z Państwa ją zna. Teresa Pawlikowska

    odpowiedz

    0
    0
    ~zora 2006-07-03 (08:58) 8 lat 4 miesiące 19 dni 20 godzin i 29 minut temu

    ziola
    zawsze mam obawy, uprawiajac ziola w domu, czy nawozy sztuczne, kupowane w sklepach sa wlasciwe do ich upway. Cz ziola te nadaja sie do spozycia?

    odpowiedz

    pokaż 2 ukryte odpowiedzi

    0
    0
    ~lucia 2006-06-18 (17:56) 8 lat 5 miesięcy 4 dni 11 godzin i 31 minut temu

    Bazylia
    Bardzo lubię świeże zioła jako przyprawę. Najwięcej używam bazylii, nadaje sie do wszelkich potraw z pomidorów. Sałatkę pomidorową z bazylia i czosnkiem (skropioną oliwką) moge jeść codziennie. W tym roku wyjątkowo bujnie wyrosła w korytku na balkonie. Polecam

    odpowiedz

    pokaż 1 ukrytą odpowiedź

    Bądź z nami na bieżąco