GotowaniePrzepisyŁosoś, buraczki i gruszki, czyli polskie menu dla Angeli Merkel

Łosoś, buraczki i gruszki, czyli polskie menu dla Angeli Merkel

Łosoś, buraczki i gruszki, czyli polskie menu dla Angeli Merkel
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Pomorska
07.02.2017 14:32, aktualizacja: 08.02.2017 10:57

Wizyta kanclerz Angeli Merkel w Warszawie to przede wszystkim ważne wydarzenie dla świata polityki. Szefowa niemieckiego rządu rozmawia z prezydentem Andrzejem Dudą, premier Beatą Szydło, a także prezesem Prawa i Sprawiedliwości Jarosławem Kaczyńskim. Organizatorzy wizyty zadbali o każdy jej szczegół, w tym wykwintne menu podczas wspólnego, uroczystego obiadu. Co zostanie zaserwowane?

Jak podaje „Super Express”, na stole pojawi się aromatyczny krem z dyni z wędzonym selerem i pianką chrzanową. Takie połączenie doskonale rozgrzewa, a z pewnością przyda się przy obecnej aurze pogodowej w Warszawie. Szczególnie ciekawym dodatkiem w tej potrawie są: korzeń selera potraktowany dymem i ostry w smaku, a jednocześnie delikatny w teksturze, chrzan.

Goście przy stole spróbują także łososia bałtyckiego przygotowanego metodą sous vide, czyli długo gotowanego w szczelnie zamkniętych woreczkach. Ryba pojawi się w towarzystwie buraków i doprawiona będzie olejem jałowcowym. Jako danie główne podana zostanie pieczeń cielęca z czerwoną kapustą i gratin z ziemniaków. Spotkanie zwieńczy deser z polskich owoców - gruszek z nutą przypraw korzennych i wanilii.

Gościom do kieliszków kelnerzy zaserwują wyjątkowe wina, zarówno białe, jak i czerwone, z następującymi etykietami: Winnica Turnau, Rose, West Pomarenia Province; Agricola San Felice, Chianti Classico; Oremus, Tokaj Szamorodni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (13)
Zobacz także