Design
20.11.07 (14:57)

Mole sieją spustoszenie

Mole - spustoszenie w szafie i kuchni. Mole w mieszkaniu to uciążliwy problem dla wielu osób. Owady te mogą zadomowić się nawet w najbardziej czystych kuchniach!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Mole - spustoszenie w szafie i kuchni Mole w mieszkaniu to uciążliwy problem dla wielu osób. Te owady niszczą m.in. wełnę, bawełnę, a także zanieczyszczają żywność.

Podziel się

Molowate motyle

Molowate to rodzina motyli licząca kilka tysięcy gatunków. Niektóre z nich żyją w lasach, parkach, lub w gospodarstwie domowym człowieka, gdzie powodują straty. Mól ubraniowy to żółtawy, niepozorny motyl o wielkości 8-10 mm. Występuje w mieszkaniach, na strychach, w magazynach, czyli wszędzie tam, gdzie przechowywane są odzież i tkaniny. Ten niepozorny owad żywi się naturalnymi materiałami, m.in. wełną, bawełną, futrem. Niszczy ubrania, dywany, wyroby z piór i obicia mebli, wygryzając w nich dziurki.

Jak odstraszyć mola?

Aby mole nie pojawiły się w mieszkaniu, najlepiej użyć środków odstraszających. Owady te nie lubią zapachu naftaliny (jednak lepiej stosować środki naturalne), lawendy, szałwi, marzanki, olejku bergamotki, kamfory oraz intensywnej woni mydełek toaletowych. Warto dodać, że gotowe saszetki i kostki z mieszankami ziołowymi można bez problemu kupić w sklepach. Ponadto w szafach powinno się: przechowywać odzież czystą i nie przepoconą, wieszać ubrania luźno, ubrania cenne, lub rzadko noszone przechowywać w specjalnych workach np. z inletu. Należy pamiętać także o częstym sprzątaniu mieszkania i wietrzeniu koców, płaszczy i marynarek. Jeśli mole już zagoszczą się w naszej szafie, to mogą łatwo zniszczyć naszą garderobę. Dlatego konieczne jest zastosowanie środka molobójczego. Na rynku dostępne są specjalne pastylki, naklejki, zawieszki, kartoniki, taśmy, płytki.

Nieproszeni goście w kuchni

Mniej znany gatunek mola, to mól spożywczy. Od mola odzieżowego odróżnia go brązowe ubarwienie. Żyje zazwyczaj w kuchni, chociaż można go spotkać w restauracjach, czyli tam gdzie przechowuje się żywność. Larwy tego owada żywią się suszonymi owocami, orzechami, mlekiem rozpuszczalnym, mąką, makaronem, czekoladą, słodyczami, nasionami, krakersami, solą, a nawet pokarmem dla ptaków, psów, kotów i rybek. Podczas żerowania wytwarzają cienkie nici, którymi owijają żywność, zrzucaną przez siebie skórę oraz odchody. Zanieczyszczają w ten sposób produkty spożywcze. Larwy przechodząc w stadium poczwarki zawijają się w kokon. Często umieszczają go w miejscu, gdzie sufit styka się ze ścianą.

Owady te mogą zadomowić się nawet w najbardziej czystych kuchniach. Larwy mola można przynieść do domu wraz zakupami. Aby zwalczyć mola spożywczego trzeba stosować środki bez substancji biobójczych takie, które mogą być umieszczane w pobliżu żywności.

Polub WP Kobieta
Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
Wow!
Ważne
Słabe
Straszne
Podziel się na Facebooku