Okazuje się, że piwo może być zdrowe! Naukowcy mają dowody
Jeśli szukasz wymówki, by wypić więcej piwa, naukowcy właśnie ją dostarczyli. Udało im się wyprodukować chmielowy napój, który zawiera w sobie probiotyki. Nowe przełomowe badanie, dowodzi, że piwo może przyczynić się do poprawy zdrowia jelit i odporności.
Obecnie nie ma piwa, które zawierałoby w sobie probiotyki, głównie dlatego, że w tym alkoholowym napoju występują kwasy chmielu, które ograniczają wzrost i przeżycie potencjalnych probiotyków. To skłoniło naukowców z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze do sprawdzenia, czy można to zmienić.
W rezultacie udało im się opracować kwaśne piwo, które może wspierać szczep probiotyczny znany jako Lactobacillus paracasei L26. Ten konkretny probiotyk znajduje się w ludzkich jelitach i może regulować układ immunologiczny.
- W piwie używaliśmy bakterii kwasu mlekowego jako probiotycznego mikroorganizmu - wyjaśnia Chan Mei Zhi Alcin w oświadczeniu. - Będziemy wykorzystywać cukry w celu wytworzenia kwaśnego smaku kwasu mlekowego. W wyniku tego piwo ma być nieco ostre, mieć dobry smak i aromat. Ostateczny produkt, który potrzebuje około miesiąca warzenia, ma zawartość alkoholu na poziomie około 3,5 procent.
5 mitów o alkoholu. Sprawdź:
Opinie na temat tego, czy powinniśmy brać probiotyki, czy nie, są mieszane. Niektórzy lekarze zalecają stosowanie tych leków, jeśli pacjent przyjmuje również duże dawki antybiotyków - wszystko w celu ochrony bakterii jelitowych i zapobieganiu biegunkom. Probiotyki mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zakażeń i w leczeniu zespołu jelita drażliwego.
Choć może to być korzystne dla osób z problemami zdrowotnymi, dowody są znacznie mniej klarowne, jeśli chodzi o osoby zdrowe. Naukowcy twierdzą jednak, że nowe piwo może pomóc w "pobudzeniu ich odporności".
Tak czy inaczej, ekspansywny rozwój rynku piwa warzonego ręcznie, może sprawić, że znajdzie się na nim miejsce na trunek probiotyczny. Naukowcy z Singapuru opatentowali już swoje odkrycie, aby powstrzymać innych od kopiowania ich receptury i mają nadzieję, że ostatecznie piwo zadebiutuje na rynku już wkrótce.