Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

Beata / 21.01.2010
 AAA
Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

Składniki

  • 4 szt piersi z kaczki
  • 2 saszetki Irving Owocowy Las
  • 2-3 łyżki konfitury z borówek
  • 10 mrożonych malin
  • 50g masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 8 szt owoców jałowca
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • pieprz, sól

Czas przygotowania

powyżej 60 minut

Sposób przyrządzania

Piersi z kaczki należy oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, rozmarynem, następnie skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 36 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min., przygotować sos - na patelnie wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście min. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

O autorze - Beata

wciąż rozwijam się kulinarnie

tagi:

Dodaj nowy przepis

oceń
tak 0 0%
nie 4 100%

Galerie


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco