Pierogi leniwe

/ 27.03.2006
 AAA
Pierogi leniwe

Składniki

  • 50 dag mielonego twarogu,
  • 15 dag mąki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier,
  • mielony cynamon,
  • sól

Czas przygotowania

do 30 minut

Sposób przyrządzania

Czas przygotowania: 30 minut.
Ser zemleć. Oddzielić żółtka od białek, dodać do sera i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać ją na przemian z przesianą mąką do masy serowej, cały czas delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować z niego wałek o średnicy 2,5 cm.
Wałek ciasta spłaszczyć, a następnie pokroić ukośnie na kawałki szerokości 1,5 cm. W płaskim rondlu zagotować lekko osoloną wodę, włożyć pierogi i gotować na wolnym ogniu, aż wypłyną.
Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na sito i dokładnie osączyć. Roztopić masło, dodać bułkę tartą i zrumienić. Pierogi polać bułką tartą z masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Autor: Pani Domu 10/00 (fot. Pani Domu)

tagi:

Dodaj nowy przepis

oceń
tak 2 100%
nie 0 0%

Galerie


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco