Arbuz to jeden z najpopularniejszych, letnich owoców. Jest słodki, smaczny i soczysty, a do tego niskokaloryczny, bowiem 100 gramów arbuza zawiera zaledwie 30 kcal. Niestety wiele osób spożywa go w sposób, który naraża na poważne uszkodzenie wątroby.
Arbuz to owoc, który doskonale gasi pragnienie w trakcie upalnych dni. Można jeść go solo, można też zrobić z niego pyszną lemoniadę. Do jej przygotowania możesz użyć także... skórki. Poznaj genialny przepis w duchu zero waste.
Arbuz to jeden z najpopularniejszych, letnich owoców. Jest słodki, lekki, niskokaloryczny, a do tego doskonale gasi pragnienie. Jeśli chcesz mieć pewność, że arbuz, którego chcesz kupić, jest dojrzały, zwróć uwagę na jeden mały szczegół.
Arbuz to jeden z najpopularniejszych wakacyjnych owoców. Jest nie tylko słodki, ale i odświeżający. Problem stanowi zazwyczaj krojenie i spożywanie arbuza. Na szczęście znamy sposób, dzięki któremu się nie pobrudzisz.
Gdy żar leje się z nieba, często rezygnujemy z ciepłych posiłków na rzecz lżejszych przekąsek i sałatek. Arbuz nie tylko wspaniale orzeźwia, jest także kopalnią składników mineralnych i witamin. Jednak by w pełni cieszyć się jego właściwościami, należy jeść go we właściwy sposób.
Arbuz to niezwykle popularny owoc, który chętnie dodajemy do sałatek, koktajli oraz popularnych deserów. Zawdzięcza to słodkiemu smakowi, który gasi pragnienie oraz strukturze, która pozwala na późniejsze wykorzystanie zarówno pestek arbuza, jak i grubej skórki owocu.
Arbuz coraz częściej jest zaliczany do kategorii superfood. Nic dziwnego. Doskonale nawadnia organizm, ma niewiele kalorii i świetnie wpływa na nasz organizm. Obniża ciśnienie, poprawia potencję, pozwala lepiej widzieć. Pomoże także zadbać o... skórę. Jak?
Orzeźwiający i przyjemnie musujący. Ten drink podbija menu lokali i cieszy się popularnością wśród osób, które stronią od mocnych alkoholi. W domowej wersji z dodatkiem owoców smakuje wyjątkowo.
Któż nie chce mieć płaskiego brzucha? Jeśli jednak nie jesteś wielbicielką diet i nie masz czasu ani ochoty, by każdego dnia chodzić na siłownię, spróbuj innych sposobów.
Znany jest negatywny wpływ czekolady, chipsów i tłustych potraw na naszą skórę. Okazuje się, że nie warto również przesadzać z niepozornymi waflami ryżowymi, czy błękitnym serem.
Nie dość, że jest smaczny to jeszcze zdrowy. Składniki zawarte w arbuzie chronią przed nadciśnieniem. Przede wszystkim w porównaniu do innych owoców dostarcza mało kalorii - a to dlatego, że ponad 90 proc. jego składu to woda. Zawiera też sporo błonnika oraz wiele różnych witaminy. Ale to nie koniec zalet.
Producenci liczą zyski, a konsumenci kalorie... Co roku podczas kilku wakacyjnych miesięcy trwa wielka inwazja nowych napojów orzeźwiających. Nigdy do końca nie wiadomo, co ludziom zasmakuje. Ostatni przebój europejskich stolic to chłodzona herbata z „bąbelkami”. Nadal mają się dobrze mieszanki wody mineralnej z różnymi owocowymi dodatkami.