Nie ma polskich świąt bez sernika. Każdemu z nas ten smak kojarzy się uroczyście, mimo że w każdym domu jest nieco inny. Tradycyjne ciasto można przygotować na różne sposoby, ale warto wykorzystać nietypowy patent.
Tradycyjny żurek nie może się obyć bez dobrego zakwasu, najlepiej domowej roboty. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, zawsze jeszcze możemy uratować smak i aromat zupy odpowiednim dodatkiem, który z pewnością znajduje się w lodówce.
Wiosenne święta kojarzą nam się głównie ze spożywanymi pod każdą możliwą postacią jajkami. Mają jednak swojego cichego bohatera, który w doskonały sposób wzmocni organizm w czasie przesilenia. Poznaj to wspaniałe, czasem zapomniane warzywo.
Wspominacie kotlety przyrządzane przez wasze babcie? Próbujecie odtworzyć przepis, ale nadal czegoś w nim brakuje? Ujawniamy prosty trik, który sprawi, że już nigdy nie przygotujecie mielonych inaczej.
Pękające skorupki to prawdziwe utrapienie. Zbliża się Wielkanoc, czas szykowania pisanek, więc zależy nam na tym, aby jajka wyszły jak najładniejsze. Na szczęście istnieją patenty, które uchronią je przed uszkodzeniami w trakcie gotowania.
Sól to najbardziej popularna, ale niezbyt zdrowa przyprawa. Na szczęście bez trudu da się ją zastąpić. Osoby, które starają się ją ograniczać w diecie, na pewno ucieszy informacja, że istnieją jej równie pyszne zamienniki. Zapewniają dobry smak i nie szkodzą.
Nie wygląda apetycznie ani nie zachęca do spożycia. Czasem po obraniu jajka na twardo ze skorupki zauważamy wokół żółtka siną obwódkę. Skąd się bierze i co oznacza? Wyjaśniamy, czy takie jajka są szkodliwe czy tylko brzydkie.
Apetyczna cebulka i kotlet, na którego sam widok palce lizać. Ten konkretny przepis w PRL-u robił prawdziwą furorę. Później prym wiódł schabowy. Dlatego dziś przypominamy danie, które niegdyś nie miało sobie równych.
Szef kuchni udostępnił na TikToku nagranie ze swoją wariacją dotyczącą jajecznicy. Mężczyzna zapewnia, że w ten prosty sposób stworzymy oryginalne w smaku śniadanie czy kolację. Wystarczy, że dodamy do tej znanej potrawy jeden nieoczywisty składnik.
Frytki to idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę na szybką, słoną przekąskę. Muszą być smaczne, chrupiące i pyszne. Czy taki efekt da się osiągnąć we własnej kuchni? Jak najbardziej - wystarczy zastosować ten patent.
Jajka są wartościowym źródłem składników odżywczych i mają wiele korzyści dla zdrowia. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego są niskokaloryczne. Jak je jeść, aby najlepiej nam służyły? Zasada jest prosta.
Rosół to nie tylko ulubiona zupa Polaków. Uważa się go również za najlepsze remedium na wszelkie choroby: przeziębienie, gorączkę, osłabienie. Warto jednak wiedzieć, że nie każdemu aromatyczna zupa pomaga, a niektórym osobom wręcz może zaszkodzić.
Szybko się nagrzewa, przy czym traci znacznie mniej energii w procesie przewodzenia ciepła. Jednak czyszczenie kuchenki ceramicznej może być kłopotliwe. Sprawdzi się jeden środek, z którego stworzysz domową pastę.
Czy jajka wymagają mycia przed umieszczeniem ich w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć. Okazuje się, że w tym przypadku mycie może mieć odwrotny skutek do założonego.
Zbliżają się święta wielkanocne, podczas których na polskich stołach znajdzie się biała kiełbasa. Zanim jednak po raz kolejny wylejesz wodę po jej gotowaniu, wstrzymaj się i sprawdź, jaki ma kolor. Może się jeszcze przydać w kuchni.
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego nadaje się na szybki obiad. Czasami jednak kotlety wychodzą twarde. Istnieje jednak prosty sposób, by tego uniknąć.
Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jajek. Wiadomo ile gotować, by były "na miękko", a ile "na twardo". Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia pewien błąd, który powoduje, że jajka tracą swoje cenne wartości odżywcze.
Pieczarki to pyszny dodatek do wielu potraw, jednak gdy kupimy ich za dużo, często pojawia się problem – co z nimi teraz zrobić? Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać ani smażyć i dojadać na siłę. Pieczarki z powodzeniem można zamrozić na później.
To idealna potrawa na dobry początek dnia. Pożywna i pyszna dodaje energii, jak również zapewnia długie uczucie sytości. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak tylko jeden specjalny trik zapewnia wyjątkową kremowość.
Nie ma niedzieli bez ulubionej zupy Polaków – tradycyjnego rosołu, który powinien być idealny. Nie tylko smaczny, ale też przejrzysty i pozbawiony szumowin. Jak to osiągnąć? Wystarczy zastosować sprawdzony myk doświadczonych kucharek.
Niektóre napoje wręcz trudno sobie wyobrazić bez kostek lodu. Pyszna kawa na zimno w gorący dzień albo kolorowy drink na pociechę w piątek wieczorem nie smakowałyby bez nich tak samo. A jednak kostki kryją w sobie mroczne tajemnice.
Pomagają w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Dbają o nasze jelita, dzięki wysokiej zawartości błonnika - działają jak "miotełka" czy "peeling". Zawierają też białko oraz węglowodany. Jeśli jeszcze nie uwzględniacie ich w swojej diecie, koniecznie to zmieńcie.
Masz za zadanie przygotować kotlety mielone? Zaskocz bliskich, dodając do mięsa jeden sekretny składnik. To on odpowiada za zupełnie nowy wymiar smaku tej domowej potrawy.
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni ze smakami, ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu. Chiński karczoch będzie nie tylko świetnym zamiennikiem ziemniaka, ale pomoże ci także przy przeziębieniu. Choć nie jest łatwo dostępny w Polsce, warto "polować" na niego w sklepach online.
Niestety są często niedoceniane w naszej kuchni, a zawierają wiele cennych składników. Dr Marek Skoczylas twierdzi, że powinniśmy je spożywać jak najczęściej. Co takiego jest w boczniakach?