Trwa ładowanie...
d576916
Temat

nabiał

Jogurt grecki zamiast śmietany? Świetny pomysł
24-11-2017 11:45

Jogurt grecki zamiast śmietany? Świetny pomysł

Jogurt i śmietana są niezastąpione w naszej kuchni. Dodajemy je do deserów, koktajli, sałatek. Kochamy też zabielane zupy i sosy. Konkurencją dla tych produktów może być jogurt grecki. Coraz częściej mówi się o nim jako o superfood. Jest znacznie bardziej gęsty od tradycyjnego, ma łagodniejszy smak, zawiera mniej tłuszczu niż śmietana. Dlaczego warto wprowadzić go do swojego menu?

Nasycone kwasy tłuszczowe - znaczenie i występowanie
28-09-2015 09:41

Nasycone kwasy tłuszczowe - znaczenie i występowanie

Dietetyk Natalia Łasek opowiedziała, gdzie znajdziemy te składniki i jakie funkcje pełnią dla naszego organizmu.

Spożywanie produktów light może być szkodliwe dla zdrowia
31-08-2015 09:23

Spożywanie produktów light może być szkodliwe dla zdrowia

Produkty te zawierają szkodliwe dla zdrowia odpowiedniki cukru i tłuszczu.

Idealna receptura na zdrowy ser Salami Serenada
08-06-2015 11:30

Idealna receptura na zdrowy ser Salami Serenada

Czy wiesz, że według receptury serowarskiej do wyprodukowania 1 kilograma pysznego żółtego sera potrzebnych jest 10 litrów mleka? Dzięki temu ser ten jest znakomitym źródłem składników odżywczych.

Zaskakujące korzyści z picia mleka
07-11-2014 15:51

Zaskakujące korzyści z picia mleka

Choć nie istnieje produkt, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mleko należy niewątpliwie do najbardziej wszechstronnych pod tym względem. Choć w ostatnich latach budzi sporo kontrowersji w świecie naukowców, nie ulega wątpliwości, że posiada wiele zalet, czasami mało znanych.

d576916
Szklanka mleka dziennie zapobiega zapaleniu stawów
08-04-2014 15:35

Szklanka mleka dziennie zapobiega zapaleniu stawów

Bostońscy lekarze wzięli pod lupę produkty nabiałowe oraz ich wpływ na samopoczucie pacjentów, cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Okazało się, że mleko działa jak środek przeciwbólowy, jednak tylko jeśli jesteś kobietą.

Ricotta - twarożek z Italii
24-04-2013 13:35

Ricotta - twarożek z Italii

Włoską kuchnią niepodzielnie rządzą cztery sery. Bez nich nie mogłaby zaistnieć pizza, spaghetti czy risotto. Każdy z nich broni swojej pozycji. Nigdy jednak ze sobą nie walczą. Raczej harmonijnie się uzupełniają. Pochodzą z tego samego kraju, choć z różnych regionów. W tym układzie najmniej doceniana jest śmietankowa ricotta. Na szczęście ten delikatny serek coraz częściej trafia do polskich delikatesów.

4 najgorsze typy żywności dla kobiet
19-03-2013 11:48

4 najgorsze typy żywności dla kobiet

Dietetycy od lat powtarzają, że głównymi składnikami naszej diety powinny być owoce i warzywa. Najlepiej, gdybyśmy ograniczyli do minimum dania smażone, biały cukier i produkty wysoko przetworzone. Niestety, wciąż rzadko stosujemy się do tych zasad. Spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie dla wielu z nas pozostaje tylko gadaniną dietetyków. Sięgamy po słodycze i fast foody często dlatego, że tryb życia nie pozwala nam na spędzenie kilku godzin w kuchni. Czasami po prostu nie przyjmujemy do wiadomości, że powinniśmy odżywiać się zdrowiej.

Nabiał wysokotłuszczowy niewskazany u chorych na raka
15-03-2013 12:17

Nabiał wysokotłuszczowy niewskazany u chorych na raka

Pełnotłusty nabiał nie jest wskazany dla kobiet chorych na raka piersi. Najnowsze badanie pokazuje, że już jedna porcja dziennie takich produktów, jak mleko, sery, jogurty czy lody, może aż o 50 procent zmniejszyć szansę pacjentek na przeżycie. Wszystko za sprawą znajdującego się w nich hormonu – estrogenu, który przyczynia się do szybszego wzrostu guzów.

Miłośnicy jogurtów mają lepiej zbilansowaną dietę
27-01-2013 16:23

Miłośnicy jogurtów mają lepiej zbilansowaną dietę

Osoby, które często sięgają po jogurty, mają zwykle lepiej zbilansowaną dietę, bogatszą w składniki odżywcze, w porównaniu z tymi, którzy tych mlecznych przetworów nie jedzą wcale - pokazuje nowe badanie.

d576916
Mleko - pić czy nie pić? Oto jest pytanie...
08-08-2011 15:58

Mleko - pić czy nie pić? Oto jest pytanie...

Jedni nawołują „Pij mleko!”, inni przestrzegają przed jego „skutkami ubocznymi”. Niektórzy namawiają nas na to odtłuszczone, inni mówią, by sięgać jedynie po mleko pełne. „Odstaw mleko od krowy, pij kozie!” - słyszymy z jednej strony. „Zrezygnuj z mleka pochodzenia zwierzęcego. Kupuj sojowe, ryżowe, migdałowe!” - przekonują nas z drugiej. I jak się w tym wszystkim odnaleźć? Zaufać reakcjom naszego ciała?

Co jadano w średniowieczu?
26-04-2011 14:46

Co jadano w średniowieczu?

W średniowieczu nie znano ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy, fasoli, a także kawy, herbaty, czekolady i wielu innych, powszechnie dostępnych dziś produktów. Nie oznacza to jednak, że jedzenie wtedy było monotonne i niezbyt urozmaicone.

d576916
d576916