FitnessSłodka bazylia, czyli tukmaria w kuchni i domowej apteczce

Słodka bazylia, czyli tukmaria w kuchni i domowej apteczce

Słodka bazylia, czyli tukmaria w kuchni i domowej apteczce
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Magdalena Pomorska
10.08.2015 17:53, aktualizacja: 19.11.2015 18:04

Wyglądem przypomina czarnuszkę lub nasiona chia i podobnie, jak te drugie również pęcznieje po zalaniu wodą. Ta egzotyczna roślina nie tylko wzbogaci naszą kuchnię, ale przede wszystkim korzystnie wpłynie na zdrowie.

Wyglądem przypomina czarnuszkę lub nasiona chia i podobnie, jak te drugie również pęcznieje po zalaniu wodą. Słodka bazylia, inaczej zwana też tukmarią, to egzotyczna roślina, która nie tylko wzbogaci naszą kuchnię, ale przede wszystkim korzystnie wpłynie na zdrowie. Jej właściwości od wieków wykorzystuje się w leczeniu wielu dolegliwości.

"Święte nasiona" i superfood w jednym
Roślina ta prawdopodobnie pochodzi z tropikalnych terenów Azji. Od ponad 5 tysięcy lat uprawiana jest głównie w Indiach. Słodka bazylia oprócz najpopularniejszej nazwy zamiennej, czyli tukmaria, funkcjonuje również pod określeniami sabja, falooda i selasih. W wielu azjatyckich krajach, dzięki niezwykłym właściwościom prozdrowotnym, te małe czarne nasionka uważane są za święte. To jeden z podstawowych preparatów w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Od kilku sezonów tukmaria zaliczana jest do grona "super jedzenia", a jej zalety doceniają prowadzący zdrowy tryb życia mieszkańcy Zachodu.

Skarbnica witamin i mikroelementów

Nasiona słodkiej bazylii są bardzo bogate w witaminy - zwłaszcza w witaminę K i A. Zawierają również luteinę, która zapewnia dobry wzrok. Wyróżnia je również obecność najważniejszych pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tukmaria dostarcza m.in. magnezu, wapnia, manganu, miedzi, potasu i żelaza. Cenna informacja dla osób cierpiących na anemię i niedobór żelaza - 100 g nasionek zapewnia 40 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Regularnie spożywana słodka bazylia zapewnia odżywioną i ładną skórę, a także korzystnie wpływa na wygląd włosów.

Na uwagę zasługują również liście tukmarii - to skarbnica olejków eterycznych, takich jak linalol, cytronelol czy eugenol. Substancje te wykazują działanie antybakteryjne i hamują powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Polecana na diecie odchudzającej

Słodka bazylia przebojem wdarła się do menu mieszkańców Zachodu, przede wszystkim ze względu na dietetyczne zastosowanie. Osoby, które marzą o szczupłej figurze i walczą z nadwagą, włączają te nasiona do jadłospisu i tym samym w sprytny sposób oszukują głód. Tukmaria jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, który na dłużej zapewnia uczucie sytości, ograniczając tym samym ochotę na niezdrowe przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Dzięki żelowej otoczce nasiona spowalniają proces zamiany węglowodanów w cukry, co skutecznie zmniejsza apetyt. Dla uzyskania oczekiwanego efektu należy spożywać je przed posiłkiem.

Jej odchudzające właściwości to nie jedyne zalety. Słodka bazylia od tysięcy lat stosowana jest w medycynie niekonwencjonalnej Dalekiego Wschodu.

Naturalne lekarstwo

Tukmaria korzystnie wpływa na układ trawienia - przyśpiesza metabolizm i pomaga uporać się z wzdęciami oraz niestrawnością. Pomagają też na nadkwasotę i zgagę. Nasiona te obniżają również poziom "złego" cholesterolu i usuwają toksyny z jelit. Polecane są też w przypadku bolesnych miesiączek, ponieważ łagodzą skurcze w obrębie jamy brzusznej.

Nasiona słodkiej bazylii pomagają w leczeniu chorób układu oddechowego. W okresach osłabionej odporności i zwiększonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę, warto sięgać po napój przygotowany na ich bazie z dodatkiem imbiru i cytryny. To naturalny preparat m.in. w przypadku zapalenia oskrzeli i objawów astmy.

Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, po słodką bazylię mogą sięgać również osoby zmagające się z chorobą stawów - zmniejszy ból i opuchliznę. Warto wiedzieć, że produkt ten działa również antystresowo i poprawia nasze samopoczucie.

Spożywanie nasion tukmarii poleca się diabetykom, gdyż regulują poziom cukru we krwi. Unikać jej powinny natomiast dzieci ze względu na wrażliwy układ pokarmowy i przyszłe mamy, ponieważ może znacznie obniżyć stężenie estrogenu i doprowadzić do poronienia.

Jak użyć jej w kuchni?

Tukmaria często mylona jest z nasionami czarnuszki lub nasionami chia. To produkt bardzo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zalać nasiona wodą i moczyć przez 30 minut. Po tym czasie są już gotowe do spożycia. Podobnie, jak chia można przygotowywać z nich puddingi z owocami. W Indiach nasiona bazylii spożywa się w formie koktajli, zwłaszcza latem, ponieważ wykazują właściwości wychładzające organizm.

Nasiona słodkiej bazylii dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach z produktami z kuchni świata, a także w sklepach internetowych. Po otwarciu najlepiej przechowywać je w suchym i zacienionym miejscu.

Słodką bazylię można używać również zewnętrznie. Wystarczy połączyć zmiażdżone nasiona (bez wcześniejszego namaczania) i olej kokosowy. Olej należy podgrzać na małym ogniu, dodać nasiona i chwilę podgrzewać. Następnie przecedzić i używać po ostygnięciu. Taka mieszanka przynosi bardzo dobre efekty na wiele chorób skóry. Przed pierwszym zastosowaniem należy przeprowadzić tzw. próbę, nakładając odrobinę mikstury na wierzch dłoni, aby wyeliminować możliwość reakcji alergicznej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także