wp
28-10-2016 (08:50)

Urodowy sekret z Afryki. Olej z nasion „drzewa życia”

Jest nazywany skrytym sekretem Afryki lub nowym olejem arganowym. Ma silne działanie nawilżające i regenerujące, a dzięki lekkiej konsystencji nie zatyka porów. To uniwersalny i naturalny produkt do pielęgnacji, który sprawdzi się w wymagającym dla skóry sezonie jesienno-zimowym. Głęboko wnika w skórę, nawilżając ją i wygładzając. Redukuje zmarszczki, wspomaga regenerację skóry, zwiększa jej elastyczność oraz pomaga w walce z egzemą, łuszczycą i trądzikiem. Idealnie nadaje się do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, zniszczonej i wrażliwej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Urodowy sekret z Afryki. Olej z nasion „drzewa życia”
(123RF.COM)

Olej pozyskuje się z nasion afrykańskiego „drzewa życia” – baobabu, rosnącego na sawannach. W procesie produkcji jest tłoczony na zimno, nierafinowany. Odznacza się złotobrązową barwą i przyjemnym, lekko orzechowym zapachem.

Świeży owoc baobabu jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C (ma jej więcej niż pomarańcze). Z nasion tłoczony jest olej, a ponadto otrzymuje się z nich mączkę. Z miąższu można przyrządzać desery, z całych owoców – sosy i napoje.

wp

Nasiona baobabu zawierają około 30 proc. oleju, który przeznaczony jest szczególnie do pielęgnacji cery suchej, zniszczonej. Znajduje zastosowanie w mleczkach i kremach oraz jako środek do masażu. Zawiera witaminy A, E, D i F.

Przewyższa swoimi właściwościami olej arganowy. Skład bogaty w kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 sprawia, że spośród innych naturalnych kosmetyków olej z baobabu wyróżniają silne właściwości nawilżające oraz przeciwzmarszczkowe. Kwasy te wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka, przyspieszają odnowę komórkową oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej z baobabu spłyca i wygładza głębokie zmarszczki. Poprawia też elastyczność skóry, która staje się widocznie ujędrniona.

Shutterstock.com
Podziel się

Olej polecany jest szczególnie do walki z rozstępami i cellulitem. Nienasycony kwas tłuszczowy omega-9 wykazuje wysoką zgodność z sebum i uzupełnia płaszcz lipidowy naskórka, spłyca blizny, a także wzmacnia paznokcie oraz zapobiega ich łamaniu i rozdwajaniu. Stosowany na włosy, dogłębnie je regeneruje, nie obciążając, działa naprawczo na zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki.

wp

Dzięki odpowiednim proporcjom nienasyconych kwasów tłuszczowych olej nie pozostawia na skórze tłustej powłoki, dlatego może być stosowany również do pielęgnacji cery mieszanej i tłustej.

Regeneruje, koi i zmiękcza skórę narażoną na działanie wolnych rodników i szkodliwych czynników zewnętrznych.

Jest efektywnym środkiem w leczeniu objawów egzemy, zapaleniu skóry, łuszczycy, trądziku różowatego, trądziku, suchości skóry i innych problemów skórnych. Stosowany jest w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów, blizn, plam i przebarwień skórnych oraz w leczeniu tych zmian.

Ma uniwersalne zastosowanie. Można go stosować jako krem ochronny do twarzy, balsam do ciała, olejek do masażu, a także odżywkę do dłoni i kruchych, łamliwych paznokci. Świetnie sprawdzi się również jako kosmetyk do włosów w postaci maski regenerującej lub serum – oczyści skórę głowy ze złuszczonego naskórka i odżywi zniszczone końcówki.

wp

Olej można nakładać bezpośrednio na skórę lub dodać kilka kropli do ulubionych kosmetyków.

Partnerem artykułu jest Soraya

wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.