Na poprawę pamięci: kurkuma i czarny pieprz
Zawarta w kurkumie kurkumina znana jest głównie ze swoich właściwości antynowotworowych. Okazuje się jednak, że równie skutecznie działa na funkcjonowanie mózgu oraz m.in. na poprawę pamięci, a dzięki zwiększaniu tzw. białka BDNF w mózgu, może okazać się przydatna w leczeniu choroby Alzheimera. Jedne z badań wykazały, że u pacjentów zmagających się z tą chorobą, którzy spożywali 1 gram kurkumy dziennie, znacznie poprawiło się funkcjonowanie pamięci. Jednak kurkumina ma tendencje do słabego wchłaniania, dlatego powinna być spożywana z czarnym pieprzem. Zawiera on piperynę, która poprawia wchłanianie kurkuminy nawet o 2000 proc. Lekarze przestrzegają jednak, że kurkuma, od tysięcy lat używana w kuchni indyjskiej, dla nieprzyzwyczajonego do niej podniebienia i przełyku może być zbyt ostra. Dlatego zalecają, aby zacząć od spożywania połowy łyżeczki dziennie i dodawania jej np. do dań z ryb, ryżu lub kurczaka.
Agnieszka Majewska (am/mtr), kobieta.wp.pl