Lepszy wzrok: awokado, szpinak i marchewka
Szpinak, ze względu na zawarte w nim białko o specyficznych właściwościach, bardzo korzystnie wpływa na wzrok. Jednak awokado sprawia, że staje się jeszcze bardziej skuteczny. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio przeprowadzili badania, w których biorące w nich udział osoby podzielili na dwie grupy. Jedna z nich przez określony czas spożywała sałatkę z sałaty, szpinaku i marchwi, do której dodawali 3 łyżki awokado. Druga grupa jadła tę samą sałatkę, ale bez dodatku awokado. U tych, którzy spożywali danie z dodatkiem zielonego owocu, zauważono o 8,3 razy lepsze wchłanianie alfa-karotenu, o 13,6 razy lepsze wchłanianie beta-karotenu oraz o 4,3 razy lepsze wchłanianie luteiny.
Badacze uważają, że zdrowe tłuszcze zawarte w awokado zwiększają wchłanianie karotenoidów mających wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.