Ochrona przed zespołem metabolicznym: dieta śródziemnomorska i orzechy
O zespole metabolicznym mówimy w przypadku występowania wielu czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Należą do nich m.in. wysoki poziom cholesterolu, podwyższone ciśnienie krwi, otyłość brzuszna, zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością szacuje, że zespół metaboliczny ma co piąty Polak. Okazuje się, że można go znacznie zmniejszyć stosując dietę śródziemnomorską bogatą w owoce, warzywa, fasolę, ryby, oliwę z oliwek i pełne zboża oraz łącząc ją z regularnym spożyciem orzechów.
Badania prowadzone w Hiszpanii zalecały osobom z dużym ryzykiem chorób serca przestrzeganie diety śródziemnomorskiej, do której w różnych grupach badanych dodano kilka modyfikacji. Jedną z nich było codzienne spożycie 30 gram orzechów (po pięć włoskich, laskowych i migdałów). Po roku w grupie, która dietę śródziemnomorską łączyła z orzechami, częstotliwość występowania zespołu metabolicznego zmniejszyła się o 14 proc. Naukowcy uważają, że błonnik, potas, magnez, wapń i kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte w orzechach pomagają regulować poziom insuliny, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają stany zapalne.