Dla ochrony serca: zielona herbata i cytryna
W badaniu z udziałem ponad 40 tysięcy japońskich kobiet i mężczyzn, stwierdzono, że ci z nich, którzy pili pięć lub więcej filiżanek zielonej herbaty codziennie, wykazywali znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób serca i udaru mózgu niż ich rodacy, którzy aż tyle zielonej herbaty nie pili. Naukowcy przypisują ten ochronny efekt katechinom, silnym przeciwutleniaczom zawartym w zielonej herbacie. Problem w tym, że duża część z nich staje się niestabilna podczas trawienia. Aby przyswoić więcej katechin z każdego kubka herbaty, należy wcisnąć do niej sok z cytryny. Witamina C pomaga organizmowi wchłonąć nawet 13 razy więcej katechin. Dzięki temu ich działanie ochronne dla serca będzie odczuwalne już po wypiciu jednej lub dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie. Oczywiście świeżo parzonej, katechiny zawarte w gotowej do spożycia zielonej herbacie w butelkach, są nieskuteczne.