Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany

3 pomysły na lunchbox do pracy

Dziś jesteśmy w pełni świadomi, jak wielki wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy. Porzućmy więc jedzenie tego, co nam wpadnie w ręce, na rzecz zdrowych posiłków, które sami zaplanujemy i przygotujemy w domu. Korzystajmy z lunchboxów, bo dzięki nim będziemy mogli zabierać do pracy te własnoręcznie przyrządzone dania. Jak komponować posiłki do lunchboxów, by były pyszne i pełnowartościowe? Oto kilka dobrych przykładów.

Share
3 pomysły na lunchbox do pracy
Źródło: materiały partnera
d214sb1

Większość z nas spędza w pracy wiele godzin każdego dnia. Spoczywa na nas coraz więcej obowiązków, a wieczorem, po powrocie do domu jesteśmy po prostu zmęczeni. Wówczas udręką staje się sama myśl o misternym przygotowywaniu posiłków do pracy na następny dzień. Jednak jest wiele sposobów na to, by zawartość lunchboxów przyrządzać w naprawdę krótkim czasie. Trzeba odkryć na nowo, jakie zalety mają mrożone owocemrożone warzywa. Warto ponownie docenić niezwykłe właściwości orzechów, bakalii, aromatycznych przypraw i sosów. Na dobre nam wyjdzie zaprzyjaźnienie się z różnymi rodzajami kasz i pełnoziarnistych makaronów, a nasz organizm z pewnością doceni to, że pieczone i smażone mięso na zawsze zajmie miejsce sklepowych wędlin. Wszystko to pozwoli też na skrócenie czasu przygotowywania posiłków. Można je robić od razu na dwa dni, a zatem nasze propozycje inspirowane kuchniami świata – trzy warianty lunchboxowego menu – to cały tydzień zdrowego jedzenia.

Kuchnia polska w lunchboxie

Przyrządzając posiłki do pracy, trzeba kierować się tymi samymi zasadami, które obowiązywać powinny na co dzień. Połowę naszych dań powinny stanowić warzywa, a druga połowa powinna być podzielona pomiędzy produkty będące źródłem białka oraz węglowodanów.

Do pudełka, które zabierzemy do pracy, można zatem zapakować lunch w tradycyjnym polskim wydaniu. Wszyscy dobrze pamiętamy ulubione dania, które serwowały nam mamy i babcie, czemu więc nie postawić na te sprawdzone smaki. Mielone kotleciki i marchewka z groszkiem dla wielu z nas były fantastycznym posiłkiem. By przygotować takie danie jak najszybciej, przyda ci się mrożona marchewka z groszkiem, którą od razu wrzucisz do wrzątku i ugotujesz według instrukcji na opakowaniu. Potem wystarczy posypać ją natką pietruszki lub ziołami oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. Mielone kotleciki to także kwestia kilku minut, by je usmażyć. Równie dobrze zamiast kotlecików możesz zabrać kawałek pieczonego kurczaka, bo ten rakże smakuje świetnie i na ciepło, i na zimno. Drugim posiłkiem mogą być domowe racuchy drożdżowe z owocami. Wieczorem wysyp na sito mrożone owoce leśne i pozwól im do rana się rozmrozić. Przed wyjściem do pracy włóż je do pudełka. Z racuchami będą smakować wspaniale.

d214sb1

Lunchbox w azjatyckim wydaniu

Miłośnicy orientalnych smaków mogą postawić na potrawy w dalekowschodnim stylu. Mrożona mieszanka chińska, w której znajdują się i warzywa, i grzyby, pozwala na przyrządzenie różnych pyszności, które następnie można zabrać ze sobą do pracy. Warzywa bez rozmrażania można usmażyć na patelni, dodać do nich nieco świeżego startego imbiru, sosu sojowego i rybnego oraz odrobinę brązowego cukru. Jeśli potrawa ma być pikantna, to wśród przypraw powinna znaleźć się także papryczka chili. Tak przyrządzone warzywa mogą być dodatkiem do makaronu ryżowego. Obok nich powinien znaleźć się grillowany kurczak lub smażona pierś z kurczaka w sezamowej panierce. Mieszanka warzyw chińskich może też być wypełnieniem w sajgonkach. Zawinięcie ich w papier ryżowy nie trwa zbyt długo. Takim daniom mogą towarzyszyć prażone orzechy nerkowca i suszona żurawina, ale trzeba uważać, bo to pyszne, ale bardzo kaloryczne przekąski.

Słoneczne Maroko w lunchboxie

Marokański posiłek do pracy to chyba najprostsze danie, które można przyrządzić, bo oparte jest o popularny dziś humus. Ugotowaną ciecierzycę blenduje się z sezamową pastą, czosnkiem, kuminem i odrobiną oliwy. Humus może mieć różne oblicze. Można do niego dodać pieczoną paprykę, suszone pomidory, a nawet podsmażonego wcześniej pora. W każdym wydaniu smakuje obłędnie. Humus najlepiej jeść z warzywami ugotowanymi na półtwardo. Tu sprawdzą się znakomicie mrożone brokuły, kalafior i mrożone małe marchewki.

W ciągu dnia przyda się też odrobina marokańskiej słodyczy. Szklankę kuskusu należy przyrządzić według instrukcji, a potem dodać do niego odrobinę masła, szczyptę soli, 2 łyżki mielonych orzechów i migdałów oraz nieco brązowego cukru do smaku. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone daktyle, szczyptę cynamonu i przekładamy deser do pudełka.

Artykuł sponsorowany
d214sb1

Podziel się opinią

Share
d214sb1
d214sb1