7 kalorycznych produktów, które uważane są za "lekkie"
Płatki śniadaniowe
Układając nasze codzienne menu często nieświadomie wpadamy w dietetyczną pułapkę. Jeśli wybieramy produkty zaliczane do zdrowej żywności, podświadomie klasyfikujemy je jako "lekkie", czyli zawierające mało kalorii. To myślenie jest oczywiście błędne - pojęcie zdrowy w odniesieniu do jedzenia niekoniecznie musi oznaczać niskoenergetyczny. Oto 7 produktów i dań, które uważamy za "lekkie", choć w rzeczywistości takie nie są.
Układając nasze codzienne menu często nieświadomie wpadamy w dietetyczną pułapkę. Jeśli wybieramy produkty zaliczane do zdrowej żywności, podświadomie klasyfikujemy je jako "lekkie", czyli zawierające mało kalorii. To myślenie jest oczywiście błędne - pojęcie zdrowy w odniesieniu do jedzenia niekoniecznie musi oznaczać niskoenergetyczny. Oto 7 produktów i dań, które uważamy za "lekkie", choć w rzeczywistości takie nie są.
Reklamowane są niekiedy jako "lekkie i pożywne" i rzeczywiście takie są. Ta "lekkość" odnosi się jednak nie tyle do ich zawartości kalorycznej, ile do faktu, że zboża są łatwostrawne.
Miseczka płatków śniadaniowych zalanych mlekiem dostarcza nam energii na kilka dobrych godzin, stąd też wniosek, że taki posiłek nie może być ubogi w kalorie. I nie jest. 100 g płatków zbożowych w wersji naturalnej to około 370 kcal. Jeśli zaś zdecydujemy się na płatki z dodatkami (suszone owoce, czekolada, itp.), porcja kilokalorii na 100 g wzrasta do ponad 400.
Tekst na podst. Femmesdaujourdhui.be Anna Loska/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*