FitnessAminokwasy - rola, działanie, źródła

Aminokwasy - rola, działanie, źródła

Aminokwasy - rola, działanie, źródła
Źródło zdjęć: © 123RF
Tatiana Naklicka
20.12.2018 23:41, aktualizacja: 31.05.2019 16:07

Aminokwasy są związkami chemicznymi, które stanowią budulec organizmu człowieka. Co jeszcze warto wiedzieć o aminokwasach? Gdzie znajdziemy ich najwięcej? Odpowiadamy na najważniejsze pytania dotyczące aminokwasów oraz sprawdzamy, czy powinny znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie.

Aminokwasy — czym są?

Aminokwasy są nazywane kwasami aminowymi. W obrębie jednej cząsteczki powinien znaleźć się co najmniej jeden kwas aminowy pochodzący z grupy zasadowej oraz jeden hydroksyl pochodzący z grupy kwasowej. Taka specyficzna budowa aminokwasu sprawia, że należą do grupy amfolitów zachowujących cechy związków zasadowych i kwasowych.

W organizmie znajdują się zarówno aminokwasy białkowe tworzące jego budulec, jak i aminokwasy niebiałkowe, wśród których najbardziej znana jest beta-alanina.

Podstawowe aminokwasy — podział aminokwasów

Podstawowymi aminokwasami są aminokwasy białkowe, które można podzielić na aminokwasy endogenne, które mogą być samodzielne przez organizm i aminokwasy egzogenne wchłaniane z pożywieniem, a zarazem niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Do najbardziej znanych aminokwasów endogennych należą alanina, aspargina, kwas asparginowy, seryna, tyrozyna, glicyna, tauryna i kwas gamma amino-masłowy.

Walina, lecyna, treonina, fenyloalanina i lizyna należą natomiast do grupy aminokwasów egzogennych.

Kolejny podział uwzględnia sposób przyłączenia grupy aminowej — alfa-aminokwasy, beta-aminokwasy oraz gamma-aminokwasy.

Aminokwasy — rola w organizmie

Aminokwasy są jednymi z podstawowych związków chemicznych obok węglowodanów i tłuszczy. Budują i odbudowują komórki. Dzięki nim możliwy jest ich wzrost, co przekłada się na wzrost całego organizmu. Ponadto to podstawowe źródło energii, są budulcem przeciwciał i odpowiadają za odporność organizmu. Dzięki nim witaminy oraz związki odżywcze są transportowane do komórek.

Aminokwasy — działanie

W zależności od rodzaju aminokwasu różni się jego rola w organizmie człowieka. Fenyloalanina odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki metionininie nie łamią się paznokcie, a włosy są lśniące i mocne. Lizyna jest ważna ze względu na funkcję, którą pełni w układzie immunologicznym.

Przy okazji warto również wspomnieć o aminokwasie BCAA, który tworzą trzy aminokwasy, izoleucyna, lecyna oraz walina. Ten związek chemiczny często stanowi podstawę suplementacji osób aktywnych fizycznie.

Źródła aminokwasów

Najwięcej aminokwasów znajdziemy w jajkach, wołowinie, kurczaku, mleku, twarogu, morskich rybach, wieprzowinie, żelatynie, ryżu, kaszy jaglanej, orzechach włoskich, grzybach, serze żółtym, serze białym, owocach i warzywach oraz roślinach strączkowych.

Aminokwasy w diecie sportowców

Aminokwasy są jednym z niezbędnych składników diety sportowej. Dzięki nim jest budowana i rozbudowywana tkanka mięśniowa. Poprawiają również siłę mięśni oraz wydolność organizmu. Wśród aminokwasów dla sportowców wyróżnia się właśnie BCAA.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (41)
Zobacz także