FitnessAwokado zakazane w kawiarniach w Wielkiej Brytanii. Powodem troska o środowisko

Awokado zakazane w kawiarniach w Wielkiej Brytanii. Powodem troska o środowisko

Awokado zakazane w kawiarniach w Wielkiej Brytanii. Powodem troska o środowisko
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka
04.12.2018 20:55, aktualizacja: 05.12.2018 10:27

Awokado jest jednym z owoców, na punkcie którego oszalał kuchenny świat. Szczególne ten zachodni, który zaczął go jeść niemalże codziennie. Pojawiły się jednak kawiarnie, które nie życzą sobie podawać tego owocu. Jako uzasadnienie podają troskę o środowisko.

Podczas gdy większości z nas awokado kojarzy ze zdrowym odżywianiem, ma ono także swoje wady. Właściciele kawiarni w Wielkiej Brytanii postanowili poinformować swoich klientów, że tego owocu już u nich nie znajdą.

"Od dzisiaj nie będziemy już podawać awokado w lokalu. To. Nie. Jest. Żart" - napisał właściciel kawiarni "Wild Strawberry" z Buckinghamshire w Anglii w ich mediach społecznościowych. "Kontrowersyjne? Absolutnie..." - dodaje. Następnie kawiarnia wyjaśniła, co stoi za tą decyzją. Przede wszystkim powołała się na sezonowość owocu, ale też dystans, który awokado musi pokonać żeby do nich dotrzeć oraz ekorozwój. Właściciele kawiarni wolą polegać na regionalnych składnikach i nie chcą importować awokado z Centralnej i Południowej Afryki.

"Obsesja zachodniego świata na punkcie awokado spodowała niespotykany popyt wśród rolników zajmujących się uprawą tego owocu, zawyżając ceny do momentu w którym powstają nawet raporty na temat meksykańskich karteli narkotykowych kontrolujących lukratywny eksport" - kontynuuje właściciel kawiarni na Instagramie. "Lasy są wycinane, żeby zrobić miejsce dla plantacji awokado. Intensywne rolnictwo na taką skalę przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych i powoduje presję na miejscowych zasobach wody" - dodaje.

Ta kawiarnia nie jest jedyna. Wcześniej w tym roku "Tinan Coffee Co" z Bristolu w Anglii również ogłosiło, że nie będzie już serwować awokado. "Kochamy awokado, szczególnie na chlebie na zakwasie z jajkiem, ale etyka stojąca za prowadzeniem kawiarni zawsze była dla nas ważna" - powiedział jeden ze współzałożycieli miejsca Adam White w rozmowie z "Briston Live". "Podawanie awokado, wiedząc jaki ma społeczno-ekonomiczny wpływ na rolnictwo w Meksyku i Kalifornii, po prostu nie było w porządku".

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (81)
Zobacz także