ycipk-3f0sj5

Chcesz zminimalizować ryzyko chorób serca? Zjedz jogurt!

Wyniki badań opublikowanych w American Journal of Hypertension wykazały, że zwiększone spożycie jogurtu może przynieść sporo korzyści osobom z nadciśnieniem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Niezwykłe właściwości jogurtu.
Niezwykłe właściwości jogurtu. (123RF.COM, Fot: Unknown)
ycipk-3f0sj5

W badaniu udział wzięło prawie 56 tysięcy kobiet w wieku od 30 do 55 lat i ponad 18 tysięcy mężczyzn w wieku pomiędzy 40 a 75 lat. Osoby te przechodzą podobne badania co cztery lata, poczynając od roku 1980 (kobiety) i 1986 (mężczyźni). Przed przystąpieniem do nich, każdorazowo wypełniają szczegółowy kwestionariusz dotyczący swojej diety.

Okazuje się, że uczestnicy, którzy jedli co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo, mają o 20 proc. mniejsze szanse na cierpienie z powodu wrodzonych wad serca czy udarów mózgu. Kobiety i mężczyźni, którzy właśnie tyle jogurtów tygodniowo spożywają, rzadziej doświadczają także zawału serca. W przypadku kobiet - o 30 proc., w przypadku mężczyzn – 19 proc.

"Te odkrycia potwierdzają, że włączenie jogurtu do zdrowej diety dla osób z nadciśnieniem, pomaga również zapobiegać chorobie wieńcowo-naczyniowej" – napisali w raporcie naukowcy.

ycipk-3f0sj5

Zobacz też: Jak wybrać najlepszy jogurt naturalny?

Oglądaj swoje ulubione programy za darmo na komputerze, telefonie i telewizorze! Sprawdź WP Pilot!

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3f0sj5