Co nowego na grillu?
Sezon grillowy trwa w najlepsze. W końcu to jedna z ulubionych rozrywek Polaków w sezonie letnim. Agencja badawcza KANTAR na zlecenie Carrefour Polska przeprowadziła w maju 2022 roku badania preferencji grillowych Polaków. Jak pokazują wyniki, niektóre potrawy pozostają w naszych jadłospisach niezmienne. Na popularności zyskuje drób (+8p.p. rdr), warzywa i owoce (+10p.p. rdr) oraz wegańskie odpowiedniki mięsa (+2p.p. rdr).
Co najchętniej wrzucamy na ruszt?
Niezmiennie na grillach Polaków królują dania mięsne, które wybierane są aż przez 86% badanych (1 p.p więcej niż w 2021 roku). Wraz z zachodzącymi zmianami w stylu odżywiania już od kilku sezonów obserwujemy pewną ewolucję także w menu grillowym. W ostatnim czasie postępuje tendencja do zastępowania produktów mięsnych jego alternatywami. Zainteresowanie wegańskimi odpowiednikami mięsa zwiększyło się z 5% w zeszłym roku do 7% obecnie. Ryby i owoce morza są wybierane przez 12% badanych. Największą zmianę widać jednak w grillowanych warzywach i owocach, które wybiera aż 10% klientów więcej niż w 2021 roku (wzrost z 39% do 49% badanych). Kolejnym asortymentem, który notuje wzrosty zainteresowania Polaków jest drób, którym zainteresowanie wzrosło aż o 8% (z 41% do 49% badanych).
Festiwal grilla w Carrefour
Obserwując trendy i zwyczaje Polaków, Carrefour przygotował ofertę produktów skierowanych zarówno dla zwolenników tradycyjnego grillowania, jak i tych, którzy szukają alternatyw dla mięsa. W ofercie Targu Świeżości w Carrefour dostępny jest szeroki wybór marynowanych mięs i wędlin wytwarzanych według sprawdzonych receptur, w tym tych pochodzących z własnych masarni. Równie kuszącą, a mało oczywistą opcją z Targu Świeżości są grillowane ryby i owoce morza. Świeże pstrągi tęczowe i pyszne krewetki to przykłady produktów, które czekają na wszystkich mistrzów grillowania. Jako do mięsnych lub rybnych dań mogą być Bio Ziemniaczki w mundurkach. Produkty z linii Carrefour BIO to specjalnie wyselekcjonowane produkty ekologiczne najwyższej jakości. Produkty te nie posiadają sztucznych dodatkowych, barwników czy polepszaczy smaku i produkowane są w 100% z surowców ekologicznych. W ofercie Carrefour pojawia się też coraz więcej roślinnych odpowiedników dla klasycznych grillowych smaków w atrakcyjnych cenach. Hitem tegorocznego grilla ma być kaszanka wegańska z ceną zbliżoną do ceny klasycznej kaszanki.
Polacy są mistrzami grilla
Jak widać grill to nie tylko jedna z ulubionych tradycji polaków, ale również okazja do poszerzenia swoich horyzontów i spróbowanie wielu nietypowych smaków. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowości i chętnie testujemy nowe przepisy. Jeszcze nigdy nie było łatwiej cieszyć się smakami tak różnorodnej diety. Również wegańskie produkty zajmują coraz więcej półek w sklepowych alejkach. A ponieważ konsumenci szukają produktów dobrej jakości w rozsądnej cenie, produkty marki własnej Carrefour są doskonałym wyborem podczas zakupów. Wybór jest bardzo szeroki, są to produkty wysokiej jakości i gwarantują najniższą cenę a to podczas szalejącej inflacji liczy się bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.
WP Kobieta na: