Trwa ładowanie...

Co zrobić z białkami? Ciekawe sposoby na maksymalne wykorzystanie składników

Często się zdarza, że po przygotowaniu jakiegoś posiłku zostają nam resztki i nie wiemy, co z nimi począć. W takim razie co zrobić z białkami? Na szczęście możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań, które posmakują najbliższym. Przepisów znajdziesz bez liku, ale poniżej odkryjesz najciekawsze propozycje z białkami w roli głównej.

Share
Co zrobić z białkami? Wystarczy kilka dodatków i wyczarujesz smaczne danie.
Co zrobić z białkami? Wystarczy kilka dodatków i wyczarujesz smaczne danie.Źródło: 123RF
d17k8ks

Jeśli nie wiesz, co zrobić z białkami, dzisiaj odkryjesz ciekawe sposoby na wykorzystanie tych składników do innych dań. Zarówno słodkich, jak i słonych – w końcu każdy ma inne preferencje. Oprócz wspomnianych dodatków będziesz potrzebować jeszcze kilku innych elementów, które masz w swojej kuchni. Białka warto wykorzystać w prosty sposób.

Co zrobić z białkami – szybkie ciasto do kawy

Składniki:

  • 3 białka;
  • pół szklanki mleka;
  • 200 g mąki;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • otarta skórka z cytryny;
  • 100 g masła;
  • owoce sezonowe.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj białka z mlekiem przy pomocy trzepaczki.
  2. Do drugiej miski dodaj mąkę i proszek do pieczenia, skórę z cytryny oraz masło – razem wymieszaj.
  3. Następnie dodaj białka z mlekiem i utrzyj mikserem.
  4. Przełóż do foremki keksówki, a na wierzch połóż owoce.
  5. Piecz około 45 minut w 180°C.

Co zrobić z białek – nietypowy majonez

Składniki:

  • 3 białka;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 250 ml oleju.

Przygotowanie:

  1. Na początek ubij mikserem biała na niskich obrotach – dodaj sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
  2. Nie przerywając ubijania, dodaj małym strumieniem wybrany olej.
  3. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, zwiększ nieco obroty miksera, aby majonez zgęstniał.
  4. Na koniec możesz urozmaicić smak majonezu ulubionymi ziołami.

Co zrobić z białek – wytrawny omlet

Składniki:

  • 2 białka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 4 łyżki mleka;
  • pomidor pokrojony w kostkę;
  • 2 plasterki szynki;
  • pół cebuli;
  • 1 łyżka masła;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę z mlekiem, po czym dodaj pomidora, szynkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Następnie ubij białka na sztywną masę i połącz ze sobą obie mieszanki drewnianą łopatką.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Przelej ciasto na patelnię, smaż z każdej strony około 3-4 minuty, aż pojawi się chrupiąca warstwa.
  5. Możesz serwować omlet z białek posypany świeżym szczypiorkiem.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d17k8ks

Podziel się opinią

Share
d17k8ks
d17k8ks