Czy dieta wegańska jest odpowiednia dla sportowców?
Zbilansowana dieta dla osoby regularnie uprawiającej sport powinna składać się z 50–65 proc. węglowodanów, 25–30 proc. tłuszczy i 10–12 proc. białka.
Już dwie trzecie Polaków uprawia sport, a połowa z nich regularnie biega. Przy intensywnym trybie życie ważne jest przestrzeganie zbilansowanej diety. Posiłki dla osób aktywnych fizycznie powinny być bogate w węglowodany, które są źródłem energii nie tylko dla mięśni, ale wszystkich komórek.
Zdaniem Marty Dymek z bloga "Jadłonomia", dieta wegetariańska lub wegańska może dostarczyć sportowcom zarówno witamin, składników odżywczych, a przede wszystkim białka. Kluczowe jest jednak umiejętne komponowanie posiłków. Warto połączyć warzywa strączkowe z pełnoziarnistym ryżem czy kaszą gryczaną.
Dieta dla osoby regularnie uprawiającej sport powinna składać się z 25–30 proc. tłuszczy, 50–65 proc. węglowodanów oraz 10–12 proc. białka.
- W diecie roślinnej może być dużo białka. Jest go mnóstwo np. w strączkach, pestkach, kaszach, nasionach, sezamie, właściwie we wszystkich produktach, i to więcej niż w mleku. Można więc tak naprawdę, nie pijąc mleka czy nie jedząc mięsa, mieć jeszcze lepsze wyniki białkowe niż na diecie tradycyjne - tłumaczy Dymek.