Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
dieta
Artykuł Sponsorowany
14-12-2022 09:17
Artykuł sponsorowany Aptelia

Dieta matki karmiącej – fakt czy mit?

Dookoła tematu karmienia niemowląt piersią narosło wiele mitów. Niegdyś pokutowało przeświadczenie, że nie należy dzieci karmić naturalnie dłużej niż kilka miesięcy, a dziecko zawsze należy dopajać. Co jednak mówi nauka w związku ze sposobem żywienia młodych mam decydujących się na karmienie naturalne? Odpowiadamy!

 Źródło: materiały partnera
d2gblmi
d2gblmi

Dieta matki karmiącej – jaki jest wpływ karmienia naturalnego na matkę i jej pociechę? 

Dziś wiadomo, że karmienie niemowląt wyłącznie mlekiem z piersi matki jest wystarczające do ukończenia około 5-6 miesiąca życia dziecka. Pokarm kobiecy jest najlepiej zbilansowanym koktajlem odżywczym, w pełni zaspokajającym potrzeby takich maluchów. Również w późniejszych miesiącach życia niemowląt, podczas rozszerzania diety, warto karmić je częściowo naturalnie. 

Dieta matki karmiącej – zasady zdrowego żywienia dla młodych mam

 Wśród zaleceń ekspertów do spraw laktacji wyszczególniono kilka punktów, na które panie spodziewające się dziecka i planujące karmić naturalnie swojego malucha, powinny zwrócić uwagę. Co ciekawe, nie wymieniono w nich żadnych "produktów zakazanych", ani nie wskazano na potrawy mające szczególnie korzystne oddziaływanie na jakość pokarmu. 

Zapotrzebowanie energetyczne

 Matka karmiąca ma nieco zwiększone dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Zaleca się, aby panie decydujące się na naturalne karmienie swojego malucha, w pierwszych sześciu miesiącach od porodu przyjmowały około 500 kcal więcej, niż wskazuje ich podstawowe zapotrzebowanie żywieniowe. Po półroczu karmienia piersią, zapotrzebowanie to spada do około 400 kcal ponad podstawowe zapotrzebowanie

Wapń 

Panie w trakcie laktacji powinny zapewnić sobie wysoką podać wapnia – mikroskładnika budującego kości, zęby, a także znajdującego się w mleku kobiecym. Nie zaleca się natomiast stosowania farmaceutyków w celu uzupełnienia tego pierwiastka w przypadkach innych niż brak możliwości pobierania substancji w diecie, zatem suplementacja jest polecana dla kobiet, które nie są w stanie przyjąć 1000-1300 mg wapnia dziennie wraz z produktami spożywczymi. 

Witamina D3 

Istotnym składnikiem dla matek karmiących jest kalcyferol, inaczej witamina D3. Odpowiada ona za zdrowie kości, odporność na infekcje, pracę układu immunologicznego, stan naczyń krwionośnych i serca, przeciwdziała nowotworom, a także wspiera układ nerwowy i wspomaga zdrowie psychiczne. Panie karmiące powinny codziennie sięgnąć po 800-1000 mg witaminy D3 dziennie.

d2gblmi

Jod 

Przy naturalnym karmieniu, warto zwrócić uwagę na zawartość jodu w pożywieniu. Nie zaleca się suplementacji tego pierwiastka, natomiast należy spożywać go regularnie wraz z codziennymi produktami spożywczymi. 

Zdrowe kwasy tłuszczowe 

Tłuszcze spożywane w codziennych posiłkach są najbardziej bogatoenergetycznym składnikiem dostarczanym w diecie. Młode matki, które zdecydowały się na naturalne karmienie swoich dzieci, powinny zwrócić uwagę na rolę kwasów omega-3 i omega-6 w swojej diecie. Substancje te przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, a także wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Okazuje się, że dzieci, które karmione były mieszankami wzbogacanymi kwasami tłuszczowymi, miały lepszą ostrość wzroku i lepiej rozwijały się psychoruchowo. Podaż kwasów tłuszczowych w diecie mam karmiących jest szczególnie istotna, gdyż mają one zdolność przenikania do pokarmu z piersi – zatem mleko staje się naturalnym suplementem dla niemowląt. 

Kofeina 

Zarówno kobietom ciężarnym, jak i karmiącym swoje maluchy piersią, odradza się stosowanie napojów bogatych w kofeinę. Produkty spożywcze z kofeiną, to np.: kawa, herbata, napoje gazowane z guaraną, napoje typu cola, kakao. Ponadto kofeina stanowi częsty dodatek do formuł leków i suplementów diety – szczególnie przeciwbólowych i mających wspomagać proces odchudzania.

d2gblmi

Szczególnie niebezpieczne jest spożycie kofeiny w pierwszych tygodniach ciąży – wątroba płodu nie jest wtedy zdolna do wydalenia związku z rozwijającego się organizmu. Kofeina ma zdolność przedostawania się do pokarmu kobiecego, a spożycie jej przez noworodki i niemowlęta może skutkować ich niepokojem. Z tego powodu, paniom karmiącym poleca się umiarkowanie w spożywaniu produktów zawierających kofeinę – maksymalnie 300 mg związku na dobę. 

Dieta matki karmiącej – co należy wyeliminować? 

Specjaliści zaznaczają, że matki karmiące dzieci naturalnie nie powinny prewencyjnie rezygnować z żadnej konkretnej grupy produktów. Eliminację danej potrawy można rozważyć dopiero w przypadku, gdy dziecko rzeczywiście źle reaguje po karmieniu. Szczególnie ważne jest to w przypadku produktów mlecznych – stanowią one bogactwo niezbędnego wapnia, dlatego dopiero objawy nietolerancji białek mleka krowiego u malucha powinny skłaniać do eliminacji produktów. 

Bibliografia:

1. J. Rusin, Karmienie piersią: zasady, przydatne akcesoria, https://www.aptelia.pl/czytelnia/a529-Karmienie_piersia_zasady_przydatne_akcesoria, [dostęp: 12.11.22]

Artykuł sponsorowany Aptelia
d2gblmi
d2gblmi