Spożywać tłuszcze nasycone?
Badania opublikowane w China Study wykazały, że tłuszcze nasycone i tłuszcze zwierzęce są przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Jednak nie wszystkie opinie były jednogłośne i potwierdzały tę tezę. Na przykład mieszkańcy wyspy Tokelau (terytorium zależnego Nowej Zelandii) stosowali dietę o zawartości 50 proc. ilości tłuszczów nasyconych, a ich układ krążenia był lepszy niż w przypadku innej grupy.
Nawet Walter Willett, przewodniczący Department of Nutrition at Harvard (Wydziału Żywienia na Uniwersytecie w Harvardzie) po 20 latach badań stwierdził, że tłuszcze, a dokładniej tłuszcze nasycone nie są bezpośrednią przyczyną otyłości ani chorób układu krążenia.
Cholesterol faktycznie może działać jak przeciwutleniacz - chroni przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Gdy zwiększa się poziom niepożądanych substancji we krwi (spowodowany zapaleniem tętnic, np. przez spożywanie przetworzonej żywności i dużej ilości cukrów), poziom cholesterolu wzrasta w celu ich zwalczania. Cholesterol jest także niezbędny do produkcji hormonów, a niektóre z nich pomagają w zwalczania chorób serca. Dodatkowo badania pokazują, że diety bogatsze w tłuszcze nasycone są często uboższe w kalorie.