www.kuchennymidrzwiami.pl

Anna Kamińska, 29 grudnia 2019 23:32

Domowe mięsne przetwory w słoikach

Tweetnij Komentuj

W sklepach nie brakuje kuszących mielonek czy pasztetów w słoikach. Ale produkty te lepiej zrobić w domu - mamy wtedy pewność, co się w nich znajdzie. Do takich mięsnych domowych przetworów idealnie sprawdzą się słoiki twist lub weki, najlepiej o prostych ściankach. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Mięso wieczorem kroimy w kostkę (2×2, 3×3 cm), dodajemy sól i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie wkładamy do lodówki, gdzie 24 godziny peklujemy na sucho. Następnego dnia przygotowujemy słoiki: napełniamy mięsem do wysokości 1 cm poniżej brzegu, można lekko ubić. Wkładamy słoiki do gęsiarki - najlepiej wyłożyć dno szmatką - dodajemy wodę, aby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi słoika. Podnosimy temperaturę do momentu, aż zacznie bulgotać i utrzymując taki stan, gotujemy 120 min. Następnie odstawiamy gęsiarkę ze słoikami w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnego dnia ponawiamy zabieg, ale gotujemy słoiki 60 minut. Tak przygotowane konserwy można przechowywać kilka miesięcy, najlepiej w chłodnym miejscu np. w lodówce.
Zobacz także: francuskie tosty z owocami. Gotowe w kilka minut

Źródło: kobieta.wp.pl

Komentuj artykuł

Wybrane dla Ciebie

Zamknij artykuł i przejdź na WP.pl
Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje Politykę prywatności .