Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany

Ekopytania i odpowiedzi

Dzieci są wyjątkowo ciekawe wszystkiego i bardzo łatwo chłoną wiedzę, szczególnie podaną w ciekawy sposób. Warto więc zadbać o ekologiczną edukację już od najmłodszych lat, zwłaszcza dotyczącą zdrowego odżywiania. Postanowiliśmy w ich imieniu zadać wam kilka pytań dotyczących ekologicznych produktów oraz jak najprościej na nie odpowiedzieć.

Share
Materiał współfinansowany ze środków UE
Materiał współfinansowany ze środków UEŹródło: materiały partnera
d1x4uxz

Jak powstaje ekomleko?

Ekologiczne mleko pochodzi od tzw. szczęśliwych krów, które pasą się na zielonej łączce, w specjalnych ekogospodarstwach. Ich właściciele bardzo troszczą się o zwierzęta; karmią je naturalnie po to, by mleko było jak najzdrowsze i zawierało jak najwięcej witamin.

d1x4uxz

Skąd wiemy, że mleko jest naprawdę eko?

O tym, czy mleko jest naprawdę ekologiczne, decyduje… mały zielony listek. Znajdziesz go na opakowaniu ekologicznego nabiału: Kefiru EKO, Maślanki naturalnej EKO, Mleka świeżego EKO, Mleko odtłuszczonego EKO oraz Śmietanki EKO. W Unii Europejskiej znak rolnictwa ekologicznego nazywany jest Euroliściem. Mogą być nim ozdobione tylko naturalne produkty, dokładnie sprawdzone. W szkole ocenione zostałyby na szóstkę.

materiały partnera
Materiał współfinansowany ze środków UEŹródło: materiały partnera

Czy to prawda, że produkty mleczne są zdrowe?

Naturalnie! Mleko i jego przetwory zawierają przede wszystkim dużo dobrego białka, dzięki któremu dzieci rosną. Każdy z produktów ma w sobie coś niezwykłego. Maślanka ma lecytynę, która może poprawiać pamięć i pomagać w nauce. Kefir jest znany z dobrych bakterii dających odporność*. Mleko ma dużo wapnia potrzebnego kościom. A śmietanka sprawi, że zdrowa zupa z warzyw będzie smakować ci jeszcze bardziej!

d1x4uxz

Mamo, a kiedy zrobimy pyszne placuszki na ekologicznej maślance albo owocowy koktajl z ekologicznego kefiru?

Na to pytanie musisz odpowiedzieć sama. My ze swej strony mamy nadzieję, że przygotujecie je razem jak najszybciej.

PysznEKO gotowania!

*Źródło: S. Zmarlicki, Zdrowotne aspekty mleka i przetworów mlecznych.

d1x4uxz

„Zdrowie Publiczne” 2006, 116(1).

materiały partnera
Materiał współfinansowany ze środków UEŹródło: materiały partnera
Artykuł sponsorowany
d1x4uxz

Podziel się opinią

Share
d1x4uxz
d1x4uxz