GotowaniePrzepisyFasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
Źródło zdjęć: © zdjęcie producenta

17.10.2011 11:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fasolka po bretońsku to danie uwielbiane przez niemal wszystkich. Zawiera fasolę gotowaną lub duszoną...

Fasolka po bretońsku to danie uwielbiane przez niemal wszystkich. Zawiera fasolę gotowaną lub duszoną, najczęściej podawaną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Określenie "a la bretonne”, czyli po bretońsku, w kuchni francuskiej oznacza danie, które podaje się z porcją fasoli i udźcem jagnięcym. W polskiej kuchni do fasolki po bretońsku dodajemy kawałki kiełbasy i cebuli oraz aromatyczne zioła. Pudliszki proponują fasolkę zanurzoną w pysznym pomidorowym sosie z dodatkiem pożywnego boczku i kiełbaski. Fasolka po bretońsku jest propozycją dla tych, którzy cenią sobie smak i aromat potraw, przygotowanych na podstawie domowych receptur z zachowaniem zapachu tradycyjnej kuchni. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jako danie dnia na dziś proponujemy fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. To klasyczne danie doskonale smakuje podawane wraz z tłuczonymi ziemniakami.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także