GotowaniePrzepisyFasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
Źródło zdjęć: © zdjęcie producenta
17.10.2011 11:39

Fasolka po bretońsku to danie uwielbiane przez niemal wszystkich. Zawiera fasolę gotowaną lub duszoną...

Fasolka po bretońsku to danie uwielbiane przez niemal wszystkich. Zawiera fasolę gotowaną lub duszoną, najczęściej podawaną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Określenie "a la bretonne”, czyli po bretońsku, w kuchni francuskiej oznacza danie, które podaje się z porcją fasoli i udźcem jagnięcym. W polskiej kuchni do fasolki po bretońsku dodajemy kawałki kiełbasy i cebuli oraz aromatyczne zioła. Pudliszki proponują fasolkę zanurzoną w pysznym pomidorowym sosie z dodatkiem pożywnego boczku i kiełbaski. Fasolka po bretońsku jest propozycją dla tych, którzy cenią sobie smak i aromat potraw, przygotowanych na podstawie domowych receptur z zachowaniem zapachu tradycyjnej kuchni. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Jako danie dnia na dziś proponujemy fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. To klasyczne danie doskonale smakuje podawane wraz z tłuczonymi ziemniakami.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także