Sekretny składnik faworków. Będą chrupać, aż miło

GotowaniePrzepisySekretny składnik faworków. Będą chrupać, aż miło
02.02.2022 11:15
Faworki z piwem - chrupiące i lekkie
Faworki z piwem - chrupiące i lekkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy wam też karnawał kojarzy się przede wszystkim z domowej roboty faworkami? Moja babcia robiła je co roku, ale u nas w domu nazywało się je chruścikami. Babcia robiła je klasycznie ze spirytusem, ale gdyby wiedziała, że można zastąpić go piwem, na pewno przetestowałaby taki sposób. Okazuje się bowiem, że faworki z piwem są o wiele smaczniejsze od tych tradycyjnych.

Pewnie macie podobne wspomnienie z dzieciństwa, bo jak nasz kraj długi i szeroki karnawał celebruje przede wszystkim od strony kulinarnej. Wspomniane faworki, oponki, róże karnawałowe czy, creme de la creme zapustowych słodkości – pączki gościły zapewne w niemal każdej babcinej kuchni. Nam się trochę nie chce stać przy patelni i zmagać się z pryskającym olejem, więc często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowce. Ale wierzcie mi, znalezienie w cukierniach faworków, które smakowałyby tak, jak te z naszego przepisu graniczy z cudem.

Sekretny składnik

Nasz przepis na faworki uwzględnia sekretny składnik – piwo. To dzięki niemu faworki, mimo że przecież smażone na głębokim tłuszczu, będą lekkie, doskonale napowietrzone, z mnóstwem charakterystycznych bąbli.

Przepis na faworki z piwem

Składniki:

·      5 żółtek

·      3 łyżki drobnego cukru

·      0,5 kg mąki pszennej 450

·      0,5 szklanki jasnego piwa

·      olej / smalec do smażenia

·      cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Do tak powstałego kogla-mogla dodaj przesianą mąkę i piwo. Całość dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wałkuj na placek. Składaj go na mniejsze części i ponownie wałkuj. Rób tak kilkakrotnie. To ważny etap napowietrzania ciasta. Dobrze napowietrzone faworki będą lekkie i puszyste. Zamiennie zamiast wałkowania, możesz uderzać w ciasto wałkiem. Ważne, żeby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.

Finalnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 1,5 mm. Wykrawaj z niego prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób pionowe nacięcie i wywiń przez nie jeden koniec ciasta.

W dużym garnku rozgrzej olej lub roztop smalec. Smaż faworki partiami do momentu zarumienienia. Nie trzymaj ich w oleju, aż będą brązowe. To nie gwarantuje chrupkości. Wręcz przeciwnie, zbyt długo smażone chruścicki zaczną się przypalać i wpijać olej.

Usmażone faworki rozłóż na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, oprósz je obficie cukrem pudrem.

Porada

I teraz tip dla wszystkich, którzy nie podejmują się robienia faworków ze względu na bałagan podczas smażenia. Chrusty (a także domowe pączki) możecie smażyć we frytkownicy. To nie tylko wygodniejszy, ale i prostszy sposób. W urządzeniu możesz ustawić stałą temperaturę smażenia, a to bardzo istotna kwestia. Dzięki temu chrusty będą dobrze usmażone, chrupiące i nie nasiąkną olejem. Jeśli smażysz je w garnku, dobrze jest sprawdzać temperaturę tłuszczu za pomocą termometru kucharskiego. Najlepsza temperatura do smażenia faworków to 180 st.

Alternatywnie

Druga szkoła robienia faworków pomija etap żmudnego wałkowania. Jednolite ciasto zawija się w folię i odstawia na ok. 45 min. Po tym czasie stanie się bardziej plastyczne i łatwiejsze w rozwałkowywaniu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (68)