Jajka na miękko wyjdą idealne. Naukowcy podali przepis

Wydaje się, że gotowanie jajek to jedna z najprostszych czynności. A jednak wielu z nas wciąż nie potrafi osiągnąć idealnej konsystencji żółtka i białka. Tymczasem włoscy naukowcy opracowali metodę, która może całkowicie odmienić ten proces.

Ta metoda staje się coraz bardziej popularnaTa metoda staje się coraz bardziej popularna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Ile gotować jajko na miękko? A jak długo na twardo? To pytania, które wciąż wracają do domowych kuchni. Choć gotowanie jajek wydaje się banalne, w praktyce często kończy się rozczarowaniem - raz białko jest gumowate, innym razem żółtko ma grudki. Z pomocą przychodzą naukowcy z Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II, którzy pod okiem eksperta technologii przetwarzania polimerów, Ernesta Di Maio, opracowali wyjątkową metodę gotowania.

Precyzja to podstawa

Choć wiele osób gotuje jajka "na oko", warto znać precyzyjne wytyczne, jeśli zależy nam na perfekcyjnym efekcie. Aby uzyskać jajko na miękko, należy gotować je przez 3-4 minuty od momentu zagotowania wody. W przypadku mniejszych jajek najlepiej sprawdza się czas od 3,5 do 4,5 minut, natomiast większe jajka wymagają nawet do 5,5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator

Wiele osób popełnia błędy już na etapie przygotowania - przez co końcowy efekt rozczarowuje. Niewłaściwa temperatura, zbyt długie gotowanie albo niedostateczne schłodzenie powodują, że konsystencja jajka odbiega od oczekiwanej. Właśnie dlatego włoscy badacze postanowili sprawdzić, czy można ten proces udoskonalić. Efekt? Metoda, która wyznacza nowy kierunek nie tylko w domowym gotowaniu.

Dość czasochłonna metoda, ale działa

Nową technikę nazwano "okresowym gotowaniem". Na czym polega? Jajko umieszcza się we wrzącej wodzie, po dwóch minutach przekłada do letniej wody. Czynność powtarza się przez dokładnie 32 minuty, a jej zakończeniem jest szybkie schłodzenie. Efekt? Zaskakująco dobry. Białko jajka ma idealną konsystencję. Żółtko z kolei jest kremowe, gładkie i bez grudek.

Co więcej, jak podkreślają naukowcy, metoda ta poprawia walory smakowe jajka, a co najważniejsze zachowuje więcej wartości odżywczych.

źródło: Onet

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Wskoczyła w "małą czarną". Tył kreacji zapierał dech
Wskoczyła w "małą czarną". Tył kreacji zapierał dech
"Ludzie chcieli mnie zabić". Nazwała Emmę Watson ignorantką
"Ludzie chcieli mnie zabić". Nazwała Emmę Watson ignorantką
Żonę poznał w pracy. "Jesteśmy małżeństwem z wpadki"
Żonę poznał w pracy. "Jesteśmy małżeństwem z wpadki"
Nosi szpilki "slingback". Fashionistki nie uznają teraz innych
Nosi szpilki "slingback". Fashionistki nie uznają teraz innych
Gdy poznał żonę, miała dziecko. Tak mówi dziś o relacji z córką
Gdy poznał żonę, miała dziecko. Tak mówi dziś o relacji z córką
Wsyp 5 łyżek do odpływu i zalej wrzątkiem. "Wyżre" gnijące resztki
Wsyp 5 łyżek do odpływu i zalej wrzątkiem. "Wyżre" gnijące resztki
Ujawniła, jak schudła. "Byłam przykryta tym wszystkim"
Ujawniła, jak schudła. "Byłam przykryta tym wszystkim"
Zamiast wyrzucać, zakop w ogrodzie. Efekt na wagę złota
Zamiast wyrzucać, zakop w ogrodzie. Efekt na wagę złota
Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Pokazała stare zdjęcie. Zrobił je mąż
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Zbudowała firmę wartą miliony. Na początku musiała zastawić dom
Nie ma modniejszej kurtki na jesień 2025. Lewandowska już się w niej pokazała
Nie ma modniejszej kurtki na jesień 2025. Lewandowska już się w niej pokazała
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje
Usuń z ogrodu do 2027 roku. Kto się nie dostosuje, ten pożałuje