Jedz zdrowo
Z jadłospisu należy wykreślić wszelką żywność wysokoprzetworzoną. W diecie nie może być miejsca dla dań typu instant, słodyczy, słonych przekąsek, gazowanych napojów. Odpadają konserwy, tłuste mięso, smażone potrawy, produkty z tłuszczami trans. Unikaj chipsów, krakersów, ciasteczek, batoników, cukierków, drożdżówek, prażonej kukurydzy, kolorowych napojów, wyrobów cukierniczych, fast foodów.
Wszystko, co białe, zamień na zielone. Zrezygnuj z białej mąki. Spożywaj natomiast świeże warzywa i owoce, orzechy, nasiona, produkty z pełnego ziarna, niskotłuszczowy nabiał, ryby, jajka, zdrowe oliwy, chude mięso, zboża. Pij wodę, herbaty ziołowe, własnoręcznie przygotowane koktajle i świeżo wyciskane soki owocowe lub warzywne, w tym jednodniowe.
Nie jedz po godzinie 21 (zwłaszcza węglowodanów). Zadbaj o to, by jeść regularnie co około trzy godziny i zawsze mieć pod ręką zdrową przekąskę (jabłko, sałatkę, paczkę orzechów, itp.). Dzięki temu nie rzucisz się na hamburgera, gdy dopadnie cię głód.