Jedz orzechy, rośliny strączkowe
- Bywa, i to wcale nierzadko, że po prostu za mało jemy. Aby potwierdzić tę hipotezę, dietetyk przeprowadza analizę dotychczasowego sposobu odżywiania pacjenta. Wylicza drobiazgowo ile kalorii spożywamy i odnosi uzyskane wyniki do tzw. norm. Jeżeli jemy zbyt mało, czas na opamiętanie się i podstawowe porządki dietetyczne - radzi Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyczka.
- Ci, których „szczupłość” wynika z bardzo wysokiego metabolizmu, powinni sięgnąć po zdrowe, ale kaloryczne produkty: orzechy, nasiona, sery żółte, topione, dodatki sosów na bazie olejów roślinnych, rośliny strączkowe. To właśnie te osoby mogą codziennie bezkarnie sięgać po kilka kostek gorzkiej czekolady. Natomiast podejście „im gorzej, tym lepiej” nie jest w tym przypadku receptą - dodajeJoanna Neuhoff-Murawska.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*