FitnessJedzenie tych produktów pomaga w przypadku żylaków

    Jedzenie tych produktów pomaga w przypadku żylaków

    Prezentujemy produkty, których spożywanie może pomóc osobom cierpiącym na żylaki i "zmęczone nogi".

    Jedzenie tych produktów pomaga w przypadku żylaków

    1 / 8

    Brokuły, szpinak, pestki słonecznika i żółtko jajka

    Obraz
    © 123RF

    Prezentujemy produkty, których spożywanie może pomóc osobom cierpiącym na żylaki i "zmęczone nogi".

    Co łączy brokuły, szpinak, pestki słonecznika i żółtko jajka? Otóż to, że wszystkie zawierają witaminę E. Witamina ta jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem, ale też naturalnym antykoagulantem.

    Oznacza to, że jej obecność we krwi rozrzedza osocze i zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów.
    Dostarczanie jej organizmowi jest niezbędne w przypadku problemów z krążeniem w kończynach dolnych.

    Tekst na podst. Doctissimo.fr Anna Loska/(al)/(kg), kobieta.wp.pl

    2 / 8

    Czerwona kapusta, bakłażan, śliwki

    Obraz
    © 123RF

    Te oraz inne warzywa i owoce zabarwione na kolor niebieski lub granatowy zawierają antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne z grupy flawonoidów. Dzięki nim owoc nie tylko ma ładny kolor, ale także jest zdrowy.

    Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne, a także oczyszczające. Jedzenie kolorowych owoców powoduje oczyszczanie i gojenie się rozszerzonych naczyń krwionośnych.

    3 / 8

    Cytrusy i kiszonki

    Obraz
    © 123RF

    Cytrusy i kiszonki zawierają duże ilości witaminy C, która z kolei poprawia elastyczność i wytrzymałość naczyń włosowatych oraz tkanek budujących żyły. Witamina C wchłaniana jest przez organizm o wiele lepiej, jeśli spożywamy ją w połączeniu z flawonoidami.

    Inaczej mówiąc, łączymy cytrusy z owocami kolorowymi, zawierającymi duże ilości barwników roślinnych, np. z czerwonymi winogronami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, itp.

    4 / 8

    Ananas

    Obraz
    © 123RF

    Oto złoty środek przeciwko żylakom. Ananas zawiera bromelainę - enzym, który powoduje rozpuszczanie się skrzepów krwi, powstających w żyłach kończyn dolnych przy osłabionym krążeniu i powodujących nieestetyczne i bolesne rozszerzanie się żył.

    Jako jedna z nielicznych roślin obfituje w tę substancję, a produkuje ją, aby obronić się przed atakami larw owadów na owoce.
    Osoby cierpiące na żylaki powinny włączyć ten tropikalny owoc do swojego stałego menu.

    5 / 8

    Płatki owsiane lub siemię lniane

    Obraz
    © 123RF

    Miseczka płatków owsianych zalanych mlekiem lub łyżeczka siemienia lnianego poprawia perystaltykę jelit. Wizyty w toalecie na pozór nie mają nic wspólnego z żylakami nóg, a jednak... Kiedy praca jelit jest zaburzona i pojawiają się zaparcia - osłabia się krążenie krwi i w największych żyłach mogą pojawić się zastoje.

    Te z kolei są główną przyczyną rozszerzania się naczyń krwionośnych i pojawiania się żylaków. Aby mieć piękne nogi bez niebieskich żyłek, powinnyśmy zadbać nie tylko o nie, ale także o przewód pokarmowy.

    6 / 8

    Warzywa i banany

    Obraz
    © 123RF

    Kobietom cierpiącym na żylaki zaleca się uzupełnianie niedoborów potasu, pierwiastka wspomagającego krążenie krwi oraz zapobiegającego utracie wody z organizmu.

    W przypadku żylaków nierzadko jest tak, że gospodarka wodna jest zaburzona. Aby przywrócić naruszoną równowagę, spożywamy potas. Źródłem tego pierwiastka są wszystkie warzywa oraz banany.

    7 / 8

    Woda

    Obraz
    © 123RF

    Jeśli często mamy obolałe nogi, pierwszą rzeczą, jaką powinnyśmy zmienić w naszym menu, jest ilość spożywanych płynów. Musimy stale pamiętać, aby dostarczać sobie odpowiednie ilości wody.

    Butelka wody mineralnej powinna więc na stałe zagościć w torebce. Popijać należy cały czas małymi łyczkami, nawet jeśli nie czujemy pragnienia (jest to ważne szczególnie latem).

    8 / 8

    Czosnek, cebula oraz imbir

    Obraz
    © 123RF

    Wielokrotnie słyszeliśmy, że spożywanie tych produktów wpływa pozytywnie na pracę serca. Jest to oczywiście prawda. Substancje w nich zawarte przyczyniają się do odbudowy i umocnienia tkanek budujących tętnice i żyły.

    Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzeń zastawek żylnych (uszkodzenia te są charakterystyczne dla żylaków).

    Komentarze (4)